Kirje 1914-4-4, Nivala

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi, jonka juuri silloin sain, kun Tossavaisen kanssa päätimme heinäkaupoista. Hän näet tuli tänne katsomaan, kun näki, että niitä ruvetaan Raaheen viemään. Korpihaan heinistä hän lupasi 6 1/2 p kilolta paalitettuna asemalle ja Takanevan puhtaasta timoteista 7 p ja saapi tuoda niin paljon kuin ylettyy. Kyllä pitää olla kiire ajaa, sillä ilma on lämmin ja tiet alkaa olla lialla. Nyt täytyy ottaa apua, sillä omat hevoset eivät taida jaksaa aamulla lähteä kaikki ainakaan. Jokin vanhimmista hevosista ja kylästä niin paljon kun kerkiämme saada ja täytyy panna sitten hajallaan olevia heiniä, jos paalit eivät piisaa. Olemme tuumanneet, että maanantaiaamuna otetaan oikein ryntäys, kun pyhänä saa tiedustaa hevosia ja junttikankaiset otetaan Takanevan heiniä viemään. Miten lienee siellä se paalitus, kun Janne otti veljensä Matin, jonka kanssa nyt paalittavat vaan Tossavainen sanoi, että on aivan sama, jos tuopi hajallaan, kun hänellä on prässi. Heinänsiemeniä ruvetaan seulomaan, vaan Iisakki viipyi Ryönässä niin kovin kauan, ettei paljon ennätetty ja eno on eno niin kuin ymmärrät. Ryönästä on nyt kaikki heinät myyty. Neljä häkkiä on vielä, ei sinne monesti enää tarvitse mennä ja kukaan ei ole velaksi pyytänyt. Junnu on nyt Ylivieskassa vaan arvelin panna Iisakin huomenna, että Junnu saa punnita ja laittaa heinänsiemenet, että maanantaina saisi ne panna menemäänSunnuntaiaamu. Hevosia kylästä ei saatukaan ja omilla ei uskalla mennä, kun toivat kuormat vielä sahapäreitä. Olemme aikoneet maanantaiksi hommata hevosia, niin että saadaan joku summa menemään ja omat hevoset kaikki paitsi kolme, jotka vetävät heiniä kotiin. Tänään käydäänkin noutamasta Sikosesta ne ladot ja heiniä tuodaan Takanevalta kotiin tullessa. Siitä kolmannesta ladosta ei kuulu olevan varmaa tietoa, mihin se pannaan siis olkoon se nyt siellä. Kemiltä sain rahat ja heinät pantiinkin jälkivaatimuksella. Tossavainen olikin maksanut näistä kuormista täyden, vaikka hän tänne jätti 300 mk. Kotoa nurmien ostajia ei ole käynyt pariin päivään. Sain nyt enon seulomaan siemeniä, sanoin että ilmoitan sen isännällekin, että kaikki täällä on hommassa. Ja totta se on, että kun keli loppuu, niin heinät ja muut on vedetty. Panen nyt tämän tuon siemenen arvostelun kanssa postiin. Isälle tervehdykseni kaipaavalta omaltasi”
Nivala 5/4 14 R.K! ”Kiitos sydämellinen kirjeestäsi. Olin niin peloissani, kun kirjettäsi avasin, että käteni vapisivat. En oikein ymmärrä, miksi niin pelkäsin. No niin Tossavainen saa heiniä. Sopimusta ei ole ainoastaan, että hän käteisellä maksaa sen hinnan, minkä on luvannut. Heinät saa purkaa tanterelle, jos vaunuja ei ole. Huomenna lähtevät ne Ylivieskaan. Se 300 mk, jonka hän jätti on minua kiusannut, että se on kuin pestiraha ja pyydän Junnua, että hän sulkee huomenna vietävien heinien maksuun. Se Krogerus on pahanen mies, kun aina ottaa ja eikä ota. Ei arvannut luvata sitä mitä Tossavainen antaa, joten jää toistaiseksi ilman. Kotoa ei ole käynyt ostajia. Koetamme saada viedyksi asemalle, minkä keliltä enää kerkeää. Se Korpihaan takimmainen suova on nyt paalitettu ja Junnu arveli siinä olevan yli 300 mk edestä. Huomenaamulla ne lähtevät Ylivieskaan. On luvattu hevosia useampia. Saa nähdä, miten niitä karttuu. On niin huonoa tuo keli, vaikka yöllä on satanut lunta, mutta sehän on vanhan surma. Kassassa on minulla rahaa nyt 680 mk ja huomisen päivän tulos riippuu hevosien tulosta. (Tähän minä en ole laskenut sitä ansaitsematonta 300 mk).
Minua justiin tultiin käskemään pappilaan telefooniin ja nyt palaan sieltä. Ja sielläkin oli vastassa heinäkaupat. Krogerus pyysi yhden vaunulastin. Minä sanoin, että tuomme Tossavaiselle maanantaina ja jos on huono keli tiistaina niin emme tuo. Hän huusi, minä vaadin. Minulla on vanha kauppa, johon vastasin, että emme tiistaina tuo, kun meillä on väsyneet hevoset. Hän kysyi vielä kuinka pitkä kauppa on Tossavaisen kanssa. Sanoin mitään kauppaa ei ole. Hän maksaa käteisellä, mitä sinne tuomme ja tähän saakka maksanut enemmän, mitä muut ovat luvanneet. Hän vielä sanoi, ettekö minulle tuo milloinkaan, sanoin, että keskustelen ensin tovereitteni kanssa siitä ja sen perästä hän sanoi terve ja niin keskustelu päättyi. Hän varmasti oli juovuksissa tai niin vihassa, ettei tiennyt mitä teki, kun se kovin karjumalla puhui.
Menen nukkumaan, sillä hiukan väsyttää, kun öisin on niin levotonta ja aamulla aikaseen pitää nousta hommaamaan miehiä matkaan. Pistäytyisin niin mielelläni kainaloosi unohtaen kaikki huolet ja saisin vaipua rauhaisaan uneen. Nousin ylös puoli kolme joten ennen neljää he jo joutuivat kahvin juontiin ja syömään, vaan saakin olla hommassa, että joutuisi kylmän aikaan. Yöllä olikin vain 3 astetta kylmää, joten sen vaikutus on pian sulanut. Toista kymmentä hevosta on kylästä lupautunut, vaan ei ne oikein tykkää tästä hommasta. Iisakki ja Junnu menevät mukaan, sillä kun tulee niin paljon hevosia ja Takanevalta ja Korpihaalta paaleja ja kenties vielä irtonaisia heiniäkin, niin on paljon puuhaa heinänsiemenet ja drittelit mukana, sillä voi täytyi sinne lähettää, kun Juhola ei tiennyt mitä pitäisi maksaa. Kuten olet huomannut minä olen aivan kauppapuuhissa ja ikään kuin niissä eläisin ja totta on, että tämä on aivan uutta hommaa minulle ja kaikkein vaikeinta minulle vaan onhan minulla hyviä apumiehiä. Emäntä ei oikein tahtonut saada päähänsä tätä heinähommaa. Hän oli niin tuskanen vaan kun saimme tilin, oli hän suopeampi. Lapset ovat terveenä. Kalervossa on vähän yskää. Viime yönä hän oli levoton ja nyt hikoilee. Luulen sen johtuvan tuosta yskästä. En ole rauhoittunut, että voisin lapsilla kirjoituttaa. Ei Weikko ole niin huono kirjoittamaan. Kylläpä taas tuli pitkästi. Sanoppas annammeko Krogerukselle heiniä, jos hän ei maksa enempää kuin Tossavainen. En tohdi vielä katsoa kalenterista kuin kauan olet pois vielä kaipaavien omiesi luotan