Kirje 1919-2-17, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Olipa se ikävä, kun et päässyt kotiin käymään. Ei meille kyllä kuulu mitään erikoisempaa, emmekä asioiden tärkeyden vuoksi kaipaakaan, vaan muuten olisimme tahtoneet työntämään meitä töissä eteenpäin. Taksoituksen valituksessa putosi meiltä 50 äyriä siis jäi 600 äyriä. Niin kait sekin täytyy uskoa. Savenajo se mennä kitkasee laillaan. Jannen ja Ransun savenajo loppuu näinä päivinä Takanevalla ja he kysyvät ajetaanko Haalla. Tähän sinun täytyy vastata heti.Kävin sunnuntaina Pirttiperässä, sillä meinashan se lyödä vähän ikäväksi, kun et tullut kotiin. Siellä luin kirjeen Lenniltä, joka oli päivätty Helsingistä. Hän siinä kehotti ilmoittamaan Sirviölle, että asia menee esille Lanterin kanssa. Saahan nähdä mitä siitäkin tulee.
Wenny vain hoitaa pikku tyttöään ja Ainon pää on kait vieläkin korkeammalla.
Täällä on ollut valtuustossa kieltolakikysymys. Kuusi oli vastaan kieltolakia (Wilkuna, Niskanen, Rättyä muita en tiedä), vaan äänestyksen loputtua Wilkuna oli mennyt Korvan ja veljensä Heikin luo ja oli kovasti soimannut, etteivät pysyneet vakaumukselleen uskollisena. Waan kyllä kait Korva on käytännössä uskollinen, sillä muutaman päivän perästä oli hän käynyt Pakolan isännän kanssa apteekissa aivan humalassa. Neiti Merenheimo sattui juuri olemaan siellä. Pastori oli kertonut, että piti oikein kovan saarnan raittiudesta Palosaarella, vaikka tiesi, että saa vihoja, vaan ei ollut sanonut enää välittävänsä.
Kärenlampi oli nähnyt meille hyvin somasta unta. Se on pitkä, joten sanon vain sinun osasi siitä. Sinä olit istunut oikein kauniissa juhlasalissa pitkän pöydän päässä ahkerassa työssä papereita tutkimassa ja hän toverinsa kanssa oli lähestynyt sinua, vaan sinä olit hyvin mahtavasti viitannut poistumaan ja hän oli sanonut ” noin sitä tulee mahtavaksi, kun pääsee valtaan, jonka sanan sanoi sanoneensa valveillakin. Hän kertoi sitten kuinka sinä olit ollut mahtava hänelle siitä asti, kun tulit senaattiin. Maikki on syy, sinä olet tullut sortavaksi. Kyöstiä sinä olet aina parjannut, sen on sanonut niin kovin moni. Sanoin vielä, että Kyöstistä tuntuu tämä pahalta, että sinä työtoveri ilman mitään syytä tulit parjaajaksi ja sanoin vielä, että sinä sanoit vielä, että Maikin kotiin oli ennen niin mukava pistäytyä, vaan nyt on toisin. Hän ei muistanut muuta kuin puhuneensa K. Wilkunalle ja H. pastorskalle vaan tuumasi, että kukapa sen on kuullut, kun he kolmisin ovat olleet. Luulen, että Maikki miettii tätä vähän enempi.
Kertulla tuntuu aina vähän väliä se umpisuoli ja on ylenannatusta. Pelkään, jos se tulee leikattavaksi eikä täällä mitenkään viitsisi antaa leikata, sillä en luota tähän, kun Anni aina kertoi sen röyhkeästi toimivan. Wieno on pysynyt ,melko reippaana. emme ole nyt saattaneet hiihtää, kun on niin kova pakkanen kovan pyryn perästä.
Nuorisoseuran laudoilla käytiin meidän vielä yhdellä hevosella. Siitä on kyllä luvattu 50 mk, vaan emme taida ottaa vaan miten on?
Halot tulevat pian ajetuksi. Niitä sitten hommaamme. Seipäitä olen myös tilannut. Määrää en sanonut, vaan pyysin enempi vaan pyysin enempi kuin 1000. Sama hinta on kuin viime vuonnakin 40 mk/1000
Nyt on oikein kylmä ja vihainen tuuli. Huoneetkin ovat kylmät. Katri huutaa jo pukemaan ja sanoo olevan kylmä peitossakin.
Sairaalan maidosta en perinyt vielä hintaa. Annan olla sen siksi kun tulet. En nyt muista muuta. Lämpöinen tervehdys omaltasi”