Kirje 1905-12-23, Helsinki

Rakkaani! Kiitos kirjeestäsi! Rauhallista Joulun jatkoa! Kun tämä saapuu, niin on se toisella puolella. Minä jaksan täällä mainiosti ja olen saanut toverien puolesta suurta luottamusta, josta olen iloinen ja luultavasti koko tuomiokunta. Samassa postissa saatte Helsingin Sanomista nähdä minusta monta uutista. Toverini valitsivat minut puhumaan porvareille, kuten näette ja onnistuin muodollisestikin hyvin.Waliokuntia tulee täällä nyt hyvin vähän, vaan siitä huolimatta tulin minä valtiovaliokuntaan sekä säädyn valitsinmieheksi, kunhan nyt voisin nuo paikat kunnialla täyttää. Joonas Castren on ensi päivästä esiintynyt hyvin hallitsevasti ja liian kulmikkaasti, joten me jo yhden kerran äänestimme hänet penkin alle. Me pelkäämme, että se saa meillä paljon hankaluutta aikaan. Eilenkin saimme istua noin 7 tuntia melkeinpä hänen tähtensä, kuten lehdistäkin huomaatte.
Kortteeri minua miellyttää, sillä rouva näyttää pitävän erittäin huolta, että minulla olisi hyvästi. Siiro? asuu samassa talossa vaan toisessa huoneessa. Kummallakin on iso hyvä huone, vaan kyllä minun on lämpöisempi aina ja uudet huonekalut, joten viihdyn mainiosti. Muuten minulla on teille yksi mieleinen uutinen kerrottavana, vaikka se lienee menettänyt merkityksensä isän kautta, sillä hän lienee ilmoittanut, että tulen kotiin uuden vuoden aikana. Täällä keskeytyy työt vaan väliajan pituutta en tiedä. Minä en viitsinyt laittaa isän kanssa mitään, kun tulen itse niin pian.
Tohtorisi rouva saa kaadin astian, vaikka oli sillä täysi hinta nim. 6 mk ja se oli ainoa koko kaupungissa. Toinen oli vaan oli pienet kukat. Poistuloni on niin lähellä, että tuskinpa ehdin saada vastaustakaan tähän. Kirjoittakaa kumminkin, jos vähänkään kummempia kuuluu. Joululle en mennyt Thunebergin luo kuten aioin, sillä minulla oli istunto ja tiistaina menen joulukuuselle ”erään sanomalehden toimittajan luo ja jouluna puoliselle tohtori Ingmannille. Kunhan se Neeno raukka ei kovin surisi isää, vaikkahan ei tuo pitkä aika ole kun tapaamme toisemme. Hyvää vointia siihen saakka ja ottakaa lämpimät terveiset. Isältä”