Kirje 1905-2-22, Helsinki

Rakas Kaisani! Kiitos kirjeestäsi. Sain sen juuri käsiini ja vastaan heti muutamalla sanalla. Tämä valokuva oli minusta kyllä siksi onnistunut, että voit niitä ottaa. Tosin olitte molemmat peloissanne ja voit sen tähden ottaa uusiakin, jos tahdot vaan toisekseen ei se ole minusta huonosti onnistunut. Ota niitä niin paljon kuin haluat ja otetaan sitten uusia, kun tulee lämpimämpi. Kyllähän sinua on ”unimatti ” narrannut minun sormuksen ostolla, sillä kyllä minulle täydellisesti riittää tämä sinun ostama sormus. Muuten on erinomainen asia, että se antaa sinun nukkua rauhassa, sillä se on levollisuuden todiste. Minä antaisin sinulle yhden tehtävän tältä alalta. Tuo Toivo riepu on niin hermostunut, että minua huolettaa. Älä sano kuitenkaan tätä kenellekään, ettei leviäisi, sillä minä en tätä muuten sanoisi tällä kertaa laisinkaan, vaan kehotan menemään Selman tykö ja jos tulee puhe niin kuin luonnollisesti, niin neuvo häntä kokemuksesi perusteella, että se kirjoittaa hyvin levollisesti, niin se antaa hänelle voimia viimeiseen tutkintoon, jonka hän voi viikon perästä saada. Muista kätke asia itseesi. Olen kertonut tästä myös Jukalle. Minä jaksan erinomaisesti ja annan voimia pirteydelläni Toivollekin. Jos olot olisivat säännölliset, niin en epäile, ettenkö menestyisi täällä oikein tyydyttävästi, vaan nyt ei tule mitenkään kyvyt näkyviin. Onkohan siellä yleisö Helsingin Sanomien tähystäjän arvostelusta mitä tuuminut?Kysyit kerran, onko meillä sama palvelija. Meillä on ainakin neljäs jo sen perästä. Hän ei ollut enää kun tulin ja sitten on ollut pari väliaikaista, kunnes tuli yksi savolainen tössykkä. Hän on kuitenkin hyvin huolellinen, joten on entistä parempi eikä muutenkaan ole mitään nurkumista kortteerista.
Käykää noutamassa Knuutin Heikiltä meijeri litviiki, vaan antakaa emännälle, kyllä minä lähetän ensi kuun alussa täältä sinulle. Toivolle minä annan myöskin.
Ensi sunnuntaiksi meidät noin 30 miestä on kutsuttu Porvooseen ja minä taidan tulla juhlapuhujaksi. Älä pelkää, että siitä ylpeilisin päinvastoin sitä pelkään. Woikaa hyvin ja Herra kanssanne Kyösti
Luultavaa on, että jos keisarilta tulee kokonaan kieltävä vastaus, niin neuvottelut tällä kertaa raukeaa siihen. Kuitenkaan ei voi nykyään mitään varmuudella sanoa, sillä kaikki on nykyään nopean kehityksen alaista. Minä olen kulkenut senaatissa tilejä tarkastamassa. Tulevalla viikolla tulen luultavasti valituksi vakituiseksi jäseneksi, joka lienee ensikertalaiselle aivan harvinaista. Meillä on tänään taas istunto ja on pari asiaa vaan en tiedä miten niistä sukeutuu keskustelu. Odotin niin kauan, kun posti tuli, luulossa, jos olet heti vastannut ja aloitin tämän, kun ei tullut, joten aika supistui vähiin. Annapa ensi kirjeeseen Wienonkin kirjoittaa lappu isälle ja anna tämä viimeinen puolikas hänelle. Sydämellisimmät terveiset Kyöstiltä”