Kirje 1905-2-4, Nivala

Kyösti ”Kävimme Wienon kanssa saunassa vaan hän jo nukkuu. Tietysti arvelet, että olen avojaloin, vaan enpä olekaan, sillä nyt on kylmä. Kun istuimme Wienon kanssa äsken tulen ääressä, olimme ison aikaa äänettöminä, Wieno sanoi, isä laulaa. Nostin hänet seisomaan ja kysyin miten isä laulaa. Sitten hän alkoi totisena ja suuresti laulaa, sanojakin siinä oli vaan ne olivat omia, joten niistä ei saanut selvää. Sitten hän tahtoi panna itsensä niin kuin isä pani selkään pää alaspäin. Emännässä on oikein kova yskä vaan nyt se alkaa heittää. Luultavasti se oli oikein, että sen valituksen noin kävi. Ja te ette taida saada toivottua vastausta anomukseenne. Uskotaan se on Jumalan tahto. Sillä sanotaanhan raamatussa, että pahankin täytyy palvella Hänen hyviä tarkoituksiaan. Nyt alkaa väsyttää. Otan sinullekin värsyn ensin. Se tuli tämmöinen:Anteeksi anna velkamme
Me viat anteeks annamme
Niit emme enää muistele,
Pahaa pahalla kostaen,
Vaan hyvyydellä palkiten.
Jopa tuli sopiva. Eikös ole. Hyvää yötä!
Pyhänä on heillä perheiltama ja sitten seuravana pyhänä kokous. Eikös olekin kiihkeää hommaa. Taaskin Wieno nukkuu. Sinusta taitaa tuntua, että hänhän taitaakin nukkua myötäänsä, vaan ei hetikään. Tänäkään päivänä ei ole nukkunut ollenkaan ja hän antaisi minun kirjoittaa, vaikka kuin sanoisin isälle kirjoittavani. Sitä saamaasi kirjettä, kun lähdin viemään postiin aamulla, emäntä tosin oli ylhäällä vaan en häntäkään viitsinyt mennä pyytämään Vienon luo. Kysyin Wienolta odottaako Wieno, kun äiti vie isälle kirjeen postiin. Hän kiltisti sanoi oottaa. Ja niin hän oli istumassa sängyssä. Nyt menen viemään heti Hellimmät terveiset Omaltasi”
5 p Sain tänään kirjeesi, josta kiitos. Emäntä näytti, että hänkin sai. Aikoi heti ostaa riisiryyniä säkin. Maksoin velkani. Ei me Wienon kanssa paljon muisteta, vaan kun näkee kuvasi elvyttää se tietysti muistia. Olen pyytänyt Pirttiperästä tekemään hänelle kelkkaa. Sitä kipakkoa on niin vaikea lykätä. Ja tosiaankin nousee heti hänen poskiinsa helottava puna, kun saa olla ulkona. Täällä on kovasti yskää lapsissa ja myös rupitautia ja toivon, ettei pikku Wienomme niitä saisi. Jenny ja Anttuuna ovat iltamassa, ohjelmaa on oikein joku kuvaelma. Myöskin on perustettu ns ompeluseura ja voimistelua naisille, siis kovaa puuhaa.”