Kirje 1905-3-2, Nivala

Rakkahin Kyöstini Kiitos kirjeestäsi ja rahasta. Salander myös huusi terveisiä, kun maantiellä tuli vastaan ja sanoi, että olet terve ja lihava. Muuta ei kerennyt kysyäkään, kun hän oli hevosella. Milloinka pääsette pois? Niin kuka on ”Tähystäjä”, kävinhän nukkumatin johtamana luonasi, sanoit sen olevan sanomalehtimiehiä, vaan en oikein luota siihen, sillä melkein joka yö olet kylmän ja välinpitämättömän näköinen ja pakenet. Arvosteluja siitä emme ole kuulleet minkäänlaisia. Emäntä pelkäsi mitenkähän pahasti sinua siinä solvataan, vaan kun näki tuumasi, etteihän tuo kovin ankara ollut. Me Jennyn kanssa emme osanneet semmoista pelätäkään.Emäntä käski sanoa, että heinänostajia on kulkenut joka päivä, vaan hän sanoo, emme rupea myymään ennen kuin hän itse tulee kotiin, että saapi katsoa onko varaa. Eikä minustakaan tuntuisi mukavalta, että niitä muut ostaisi ja myöhemmin saisimme paremman hinnan.
Suvannon Heikki on nyt Hourulassa. Mykkä Niilon sanoo nähneensä Heikin lyönnin. On Niiloa käytetty Heikelin luona ja siellä on hän puhunut juuri kuin se Mattikin. Ei ole kuulemma siitä ennen oikein tohtinut puhua, kun Suvannolla hänelle annettiin viisi kuppia kaffia ja lusikka ja kuuluu pelkäävän kovasti, että pappa hänet pieksää. Ensi lauantaina on välikäräjät siitä ja Heikel tulee tutkimaan. Niiloa kuuluttiin vietävän sinne lyöntipaikalle, että nähdään, missä Niilo silloin sanoo olleensa.
Pikku Wienomme kanssa käymme ulkona joka päivä. Olen hänelle tehnyt valkoisesta villalangasta lakin ja mustasta tossut kenkien päälle, että on lämmin ja pysyy pystyssä, sillä hän tahtoo itse kävellä. Kaikin olemme terveenä, josta Jumalalle kiitos. Hänen suojeleva ja siunaava kätensä tukekoon sinua vaikeassa ja vastuunalisessa tehtävässäsi Kaisasi ”