Kirje 1906-2-11, Nivala

Rakas Kyöstini! Kiitos kortista ja kirjeestäsi. Tuntuu niin hupaiselta, kun sait niin hyvän asunnon ja otit siinä täysihoidon, sillä minua on huolestuttanut se, kun arvelit, ettet syö samassa paikassa kuin asut ja varmaa ois, että niin ollen ei sinulta tulisi niinkään säännöllisesti syödyksi kuin täysihoidossa ollessa. Kunpahan vain teillä siellä rauhasta olis vaan onko siellä hyvin kiihkosina mielet?Kun erosin sinusta niin tuntui mahdottomalta mennä mihinkään, vaikkakin tuntui, että minun pitää juosta, etten kaadu. Käännyin nimismiehelle. Hän ei ollut kotona vaan rouva oli yksin. Hän oli erittäin ystävällinen, join siellä teetäkin ja rouva sanoi, että he yhdessä käyvät katsomassa sitä nimen kirjoitusta, kun sinä tulet kotiin. Kun lähdin sieltä olin vähän rauhoittunut. En kuitenkaan saattanut olla kotona, pyysin, että saisin käydä Pirttiperässä ja niin menin, vaikka oli vähän tiekin ummessa. Tämä matka minua paljon virkisti. Nyt voin melko hyvästi, hammassärky enempi vaivaa vaan sehän kuuluu asiaan, siis kärsimystä vain.
Emäntä on vähän voinut huonosti vaan on hän aivan jo asiassa. Hän lupasi, että Jenny saa nyt ruveta juottamaan vasikat vaan eihän siitä tullut mitään, sillä emäntä meni kohta jälestä ja juotti uudestaan. Jenny siitä sanoi vaan emäntä tuumasi, ilman vain menin.
Wieno puhuu myötäänsä isästä. Sinun kuvallesi hän usein puhuu, pyytää kaikkea ja kertoo asioitaan, vaan häntä ei saa siinä hommassa huomata. Nyt hän parasta aikaa hieroo emännän käsiä. Ensimmäisinä öinäkin hän kysyi, onko isä jo tullut kotiin ja kun teetä juomme, säästämme isälle.
Siitä oriista ei ole kuulunut mitään. Luulemme, ettei sitä nyt tule. Sitä rahaa ei ole vielä tullut. Ja siitä rahasta, jonka lähetit Ylivieskasta on annettu Joonas Palosaarelle 100 mk hirsien ostamista varten. Wieno tuli pöydän ääreen ja siinä puhelee, että isälle pitäisi sanoa Wienolta terveisiä. Nyt hän kysyy, mitä sanotaan Wienon isälle emäntätädiltä ja emäntä käski sanoa, että kyllä me tällä kertaa voimme jotenkin hyvästi. Jennyltä myöskin terveisiä. Hyvästi. Jumala suojatkoon sinua kaikista vaaroista toivoilee Eukkosi ja pikku tyttösi”