Kirje 1906-2-27, Helsinki

Rakkaat omaiseni! Kiitos kirjeestäsi, jonka juuri sain. Ajattelin vastauksen kirjoittamisen olla huomiseen, kun ei tässä ole kuin 1/2 tuntia aikaa, vaan piirrän kumminkin muutaman sanan, sillä muuten siellä taitaa tulla pitkä päivä huomeneen. Tänne ei kuulu entistä enempää muuta kuin törkeä pankin ryöväysjuttu, josta sanomalehdissä näette. Varkaat leinevät onneksi virolaisia. Nyt juuri ovat saaneet Keravalla kiinni yhden ja toivat tänne. 20 etsivää poliisia oli lähtenyt perään Porvooseen päin, jonne luullaan toisen paenneen. Tämä oli puhunut hyvästi suomea, vaan toivottavasti hän ei liene suomalainen. Jos niin olisi niin surkeaa olisi, vaan kaikesta päättäen on asia toisin, joten kansallisuudellamme ei ole sen kanssa tekemistä.Elämä täällä menee tavallista uraansa ja minä täällä taidan saada työtä ja luottoa entistä enemmän, sillä olen kuullut, että minua on esitetty jäseneksi valtion (senaatin) toimesta asetettavaan komiteaan koskien tutkimuksen toimeenpanoa lainakirjastojärjestelmän kehittämiseksi maassamme. Minä en tarkalleen tiedä edes tarkoitusta, vaan eräs professori minulle sitä kuiskasi sivumennen, joten lienee asia on varmaa. Enempää en kerkeäkään. Toivon sydämeni sisimmästä kaikille hyvää vointia. Tervehdä kaikkia eritoten nupukoitamme. Jos on vielä Isän lähettämiä namusia, niin anna Wienolle tervehdykseksi. Isältä”
Jatkoa 28/2 06 En kerennytkään illalla junalle, sillä hihkasi lähtöön vähän ennen kuin pääsin asemalle. Sanomalehdistä näette asioiden kehityksen, josta selviää, ettei ainakaan mitään merkitsevämpää osaa Jumalan kiitos ole kansalaisillemme tuossa hirveässä rikoksessa, vaikka joku raukka näyttää olleen kätyrinä. Olepa hyvä ja mainitse joko Tampereelta on tullut rahat niistä heinistä ja kertokaa vähän talon töistä. Minä saan huomenna luultavasti palkkaani ja annan siitä 200 mk taloon, kun heillä on vuokranmaksu ja makselen täällä myöskin velkoja, koska en luule teidän tarvitsevan.
Kun kari tulee ajetuksi niin hevosilla on ruvettava ajamaan halkoja. Käskepä Iisakin kirjoittaa minkälainen se on se savipaikka ja missä määrässä on siellä ajo siellä isolla palstalla. Käskekää myös Iisakin pitää huolta, että lehmillekin leikataan vähän ruumenien jatkoksi silppuja, että riittäisi pitempään. Taaskin on junantulo likellä, joten lopetan. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”