Kirje 1906-4-30, Helsinki

Rakkaat omaiseni! Kiitos kauniista kortistasi! Opeta tuo laulu Wienollekin vaikkapa sillä muutoksella, että tuoll on mun isäni jne. Me olemme viime viikolla istuneet ahkerasti mm. kolme yötä on mennyt 2 ja 4 asti. Rautateitä on rakennettu, vaan hajanaista se tahtoo olla. Omalle tielleni en täällä paljon mitään mahda. Koetan saada armollista esitystä ensi päiviin.Kesä tekee täällä tulojaan ja tekee sitä myöden olon ikävämmäksi. Huomenna on Wappu, jota aina riemulla vietetään täällä. Minulla ei ole mitään suunnitelmia, enkä sitä kaipaakaan ellei Sääty mene minnekään. Pastori kirjoitti minulle ja pyysi hevosta ostaa. Minä aion myydä Panun hänelle, jos hintaa saan tyydyttävästi. Jos hän tulee katsomaan ja haluaa viedä, niin antaa mennä, sillä lyheneehän silläkin tapaa velka ja toivottavasti syntyy sinne heti uusi, ellei vielä ole tullut.
Koettakaa nyt pitää huolta siitä Weitikasta, sillä sen pitäisi tavallisuuden mukaan synnyttää ja se on siksi vanha hevonen, että se kovin väsyy itse siinä, joten apu on tarpeen. Toisien synnyttämisestä ei ole vielä huolta. Onkohan Huilu varmasti tiine, kuten minä luulen. Kuinka siinä Hirvosen kauran otossa kävi. Saiko se 10 hehtoa, kun itselle ensin erotettiin. Koettakaa ruveta sitten kaurankylvöpuuhiin aikanansa. Siellä Mehtälässä ei tarvitse muokata perunaa kuin toinen niistä Jussilan luona olevista saroista, joten toisen saa kylvää ohraan, jos siinä on sonta ajettu muutoin kauraan. Muut kylvöpuuhat tietää Iisakki. Takanevalla on se Pussinperän kylvöhomma savetuilla mailla kiireellisin, joten olisi siellä tarve käydä Iisakin katsomassa, millä kurssilla työt ovat. Savenhajotuksesta saa maksaa 1 p kuormalta ja sen enempäähän ne ei tahdokaan. Minä olen joskus maksanut vähän vähempikin, vaan antaa nyt sen selvän taksan mukaan, kunhan työ on tasaista ja nuhteetonta. Kirjoitan siitä Iisakille.
Niemelän Jussi pyysi minulta esitelmää Snellmannin juhlaan, vaan en luule sitä joutavan kirjoittamaan. Kirjoitan hänelle. Pastori pyysi minulta valtakirjaa kuntakokoukseen, vaan en anna sitä kuin erikoisilla ehdoilla, kun en tiedä kaikkia asioita. Toivon huomenna saapani teiltä kaipaamani kirjeen. Lähden kohta istuntoon, jossa mennenee yö. Tarjosin kokkolalaiselle Tapiota, ja hän aikoi sen noutaa luvan annettua. Myykää, kun 200 mk saa, vaan sen alle en soisi sen menevän. Kyllä ne sen antaakin, kun panen varman hinnan. Ellei se olisi vihainen, niin en möisi sitä vielä ollenkaan, vaan ei siitä ole ulos. Ilmoittakaa myös heti Weitikan kohtalosta, kun se varsoo. Hyvästi nyt taaskin. Woikaa kaikki mitä parhaiten ja ottakaa lämmin tervehdykseni Kyöstiltä”