Kirje 1906-5-17, Nivala

R.K ”Kiitos rahakirjeestä. Täällä on jo niin kesä, että vuokkoja saa poimiskella ja isä on aina poissa. On somasta olla Heikkilässä kesällä, tuntuu kun en ois oikein kotona ja aina vain olet poissa. Emäntä kävi maanantaina täällä. Tilda onkin sieltä pois, eihän se ruvennut siellä olemaan, oli vain sanonut emännälle lähtiessään, että käypi kotonaan eikä enää tullut. Tiistaina kävi Jenny sitä Ranttilan entistä emäntää pyytämässä Mehtälään vaan hän ei vielä tiennyt. Jenny on siinä luulossa, että emäntä tulee pyhänä ja antaa vissin tiedon. Yhtä tyytyväinen oli emäntä oloonsa, ainoastaan moitti separaattoria, siinä heidän maidonlaskunsa ei kuulu ollenkaan menestyvän.Tapion aikoi Ollilan Knuutu noutaa ja lupasi sen 200 mk. Hän tosin vähän esteli maksaa siitä, vaan sanoimme, että se annetaan olla navetassa, jos ei sitä määrättyä hintaa saada.
Weikko kasvaa ja on lihava, vaikka toisinaan huutaa. Hänelle näyttää tulevan poskeen samanlainen merkki kuin on isälläkin jo hyvästi huomaa. Olen nupukoille laittanut vaatetta ja Wienolle pitäisi laittaa kengät vaan en oikein tiedä minkälaiset kun ei ole isä sanomassa. Emäntä kuului tänään laskeneen jo nuoret jaloittelemaan ja tuo Iisakkikin nurkuu, kun aivan pitäisi heiniä vetää ja hevoset ei jouda. Sanoin tytöille, että heidän täytyy ruveta antamaan kahdesti päivässä ruumenia, kun niin mielellään syövät.
Snellmannin juhlassa ei puhettasi tulkittu, sillä ne jotka tästä suurmiehestä oli valittu puhujiksi eivät sitä oikein suvainneet. Tästä Jenny luultavasti kertoo tarkemmin. Juhla aloitettiin kirkossa, kummasti oli ollut paljon väkeä ja täällä oli lippuja paljon liehumassa. Timonen oli puotinsa sulkenut kello 2 ja sanonut ostajille, meillä alkaa juhla, nyt ei enää myydä. Muut puodit olivat olleet auki. Meijeristä saatiin neljättä sataa markkaa. Tänään sinulle Oulusta tulleen kirjeen panin sinne. Weikko huutaa. Kaihoten kaipaava omasi”