Kirje 1906-9-12, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. En tiedä vieläkään kotiin tuloani, vaan kirjoitan kumminkin, kun rupeaa huolettamaan kotiasiat, jotka on siellä mullin mallin. On harmi, ettei se navettakaan vielä ole kunnossa ja monet muut epäkohdat painaa mieltä. Koettakaapa nyt käskeä kasakaksi ensi viikoksi torpparit. Luultavasti en ole pyhän aikana vielä kotona, joten voivat alkaa omin päinsä valmistamaan parsia ja myöskin saisi pajan katon panna niistä kolmenvartin laudoista, sillä minun pitää saada paja talveksi kuntoon. Samoin haalata sinne kivet alle sekä ahjoon.Nyt kuiskivat, että lopettajaiset olisivat vasta maanantaina, vaikka työt loppuvat tänään. Koettakaa, jos mahdollista saada joku piika, joko siten, että on samalla oppilaana tai muuten. Ehkä kirjoitan vielä hevosesta. Lähetin eilen omenalaatikon tulemaan, joten nyt on Neenolla omenia. Tervehdykseni teille Kyöstiltäsi.”
R.K. ”Jo vihdoinkin pääsemme. Laittakaa keskiviikkona hevonen asemalle, sillä lähden heti tiistaina lopettajaispäivänä matkaan.”
???? A.E.
Kun olemme tänne saapuneet osoittamaan kunnioitusta miehellenne, niin olisi väärin, jos unhoittaisimme Teidät A.E, sillä siitä kunnioituksesta, jota olemme osoittaneet miehellenne, tahtoisin minä jakaa puoli Teille, enkä luule väärin jakaneeni. En tarkoita sitä, että Teidän on ollut tarvis miehenne siveellistä voimaa terästää, vaan tarkoitan sitä, että teräskin voi ruostua, ellei sillä ole puhdistajaa. Sellainen siveellinen kiillottaja on miehelle vaimo, joka on aina rinnalla. Ellei hänellä ole rakkauden sihveli kädessä ja siveellistä voimaa rinnassa, niin uskallan väittää, ettei ole kauan mies suuri. Ilo ja rakkaus tarttuu, vaan suru ja kyynelet myöskin. Jos vaimo kyynelin kastelee miehen siveellistä tahtoa, niin se ei mene vaikutuksetta — vaan kun siveellinen tahto ja pyrkimys on samaa, niin voima on voittamaton. Tuossa yhteistyössä on enempi kuin kaksi miestä. Naisella on kärsivällisyyttä enempi kuin miehellä ja se tekee tarmokkaan miehen voimakkaaksi ja suureksi. Minä uskallan uskoa, että tässä kodissa on asiat näin. Me miehet näemme monesti kyllä pitemmälle ehkä kuin naiset, vaan me huumaannumme siitä niin, että meidän sydämemme täyttää tuo ajatus ja siis maailma, vaan on ala, johon naisen silmä osuu ehkä terävämmin ja se on asian ydin ja sen tähden on naisen maailman sydän ja nämä yhteen laskettuna on enempi kuin kaksi miestä. On kumminkin naisia, jotka ovat kaukana tästä kiillotustyöstä, niin että raskaampaa kohtaloa kuin tuo ei voi mies löytää vaan ei myös parempaa, kuin on rinnalla kirkkaalla tahdolla varustettu vaimo, todellinen kylkiluu, joka ei pistä eikä ahdista sydäntä vaan suojaa ja tukee ja lämmittää. Minä onnittelen tätä kotia, että tiedän täällä niin olevan.”