Kirje 1907-6-17, Helsinki

R.K. ”Vai on niittymatoja taaskin. Kenties olisi sellaisissa paikoissa, missä ne uhkaa kaiken viedä, syytä panna lehmät kilpailemaan niiden kanssa. Luulen kumminkin, ettei niiden hammas pysty kokonaisuusessaan mihinkään vainioon ja muutenkin tuollaisen menettelyn käytäntöönpano vaatii harkintaa, joten lienee paras odottaa minun kotiintuloa. Missä kumminkin edullisimmaksi tämän huomaisitte niin voisi sitä koittaa, vaikka tuleekin samalla varoa, ettei eläimet saa kovin kauan syödä matojen saastuttamaa heinää.Käske Jussin ajaa kusta siihen pajapellollekin ja kylvää niittokauraa, koska siellä rehun puute uhkaa. Jos niin on, että Jussi luulee saavansa näitä niittokauramaita omilla hevosvoimilla tehdyksi juhannukseksi niin koettakoon vaikka Suvannolta tai muualta saada kasakka hevosta.
Waltakunnan duuma se on hajoitettu ja on hyvin kumma taas, minkä vaikutuksen se tekee Wenäjällä.
Meidän lomasta ei ole tullut mitään tietoa, vaan toistaiseksi elämme toivossa. Koetan käydä musiikkikaupassa Jennin asian takia, vaikka tähän postiin en saa. Lyyli Jäppinen kävi luonani ja laittoi terveisiä. Lyyli Matilainen on myös täällä vaan en ole häntä kuin telefoonissa puhutellut, joten en tiedä hänen puuhistaan. Wilkuna oli myös luonani ja olen minäkin kerran käynyt hänen luonaan.
Sinne Joelle täytyisi koettaa saada jyvät ja värkit luultavasti veneellä, sillä muutoin sinne on melkein mahdoton saada. Kenties Väänäseltä saa sen ison veneen, niin voi viedä kaikki kerralla. Hyvä olisi saada sinne peltopölkkykin jos mahdollista. Paikalla olijat tietää paremmin, jos se sitä tarvitsee. Ellei kaurat piisaa niin pane joella ohrien joukkoon. Parhaimmat terveiset taaskin Kyöstiltäsi”
R.K. ”Wiimeisessä kirjekortissani mainitsin, että meidän kortteeri on huonontunut. Huomenna muutamme vaan menopaikasta ei ole tietoa. Woitte kaikki kirjeet ja sähkösanomatkin lähettää eduskuntatalolle, jossa käyn joka päivä. Hartaasti olen odottanut tietoja vaan toiveet on menneet hukkaan. Uskallan toivoa, että voitte hyvin vielä, ja vaikka miten olisi asiat niin on paras, ettette salaa mitään, sillä sitenhän voin parhaiten järjestää asiat. Huolia tosin tulee monenlaisia mieleen. Vaan onhan siellä Junnu, joka puuhaa tosissaan parhaan vointinsa jälkeen. Minusta olisi paras jos se Junnu asettuisi maate sinne minun kamariini ainakin niin kauaksi, kun sinä vähän paranisit, siitä syystä jos yöllä tulisi tarvetta.
Joka päivä olen käynyt eduskuntatalolla uutisia hakemassa vaan turhaan. Wiime yönä näin jo teistä untakin vaan jätän sen kertomisen toiseen kertaan. Työhommista minä kirjoitin erikseen Junnulle, sillä ainahan sitä yhtä ja toista tulee mieleen, jota ei ole muistanut sanoa. Kirjoitan tätä lyijykynällä, kun Santeri kirjoittaa mustekynällä eikä ole tullut kaksia värkkejä hankituksi. Sen Esan tytön osoitetta et muistanut panna tai et ehkä kerennyt saada tietoosi. Oletteko saaneet piikoja lisää? En kerennyt saada Junnulle kirjettä enkä tiedä joutuneeko tämäkään. Kyöstiltäsi”