Kirje 1907-6-2, Helsinki

R.K.”On sunnuntai ja kaunis kevätpäivä. Toivon sen kohdanneen teitä, joilla on moninkertaiset huolet karjan kautta. Jos olisitte tiistaina sähköttäneet, niin olisin hankkinut jonkun lastin hätäänne heiniä, vaan nyt ne eivät enää joudu siihen hätään ja saantikin lienee tällä kertaa mahdotonta, kun Savoon ja Karjalaan on lähetetty niin paljon, kun on saatu. Olen täällä muistellut vähäpätöisempiäkin säästöjä siellä kotona ja lieneekin yksi paikka kotona, johon ette ole osanneet. Sen uuden navetan päälle pantiin syksyllä paljon olkia, joten luulen, että hädässä jauhojen kanssa silppuina söisi niitäkin lehmät. Siinä vanhassa puukellarissa on myös rehua, jonka jo lienettekin ottaneet käyttöön. Ainoa ladon katto, josta olisi apua, on Korpihaan rinkilla oleva katto. Se on vasta vuoden vanha, joten on se varmasti hyvä. Jos on hätä, niin pudottakaa vaan se alas ja pannaan toinen päreistä tilalle.Se emännän kohta minua huolettaa, kun hän huononee kaikin puolin. Koettakaa taivuttaa häntä lähtemään Ylivieskaan. Vuokratkaa huone Suvannolta ja laittakaan hoitaja mukaan. Ehdottelen Maijaa tai Liisaa. Emännän hyvinvointi pitää olla pääasia eikä raha. Telefoonilla voitte jutella Willen kanssa Suvannolle. Pitää ensin käydä lääkärillä. Minä kirjoitan tästä emännälle. Jos tarvitsette niin minä voin täältä lähettää rahaa, ellei tulonne riitä. Jos minä lähetän emännälle suoraan, jos vain kuulen, että hän lähtee. Ei viitsisi ulommas emäntää panna. Jenny saa juhannukselta mennä hoitamaan ja kylpemään, jos minä pääsen silloin pariksi kuukaudeksi kotiin, kuten toivon.
Huomenna muutamme uuteen kotiimme Rauhankatu 9. Se näyttää hyvin miellyttävältä, kun kävimme tänään sitä katsomassa. Pieni rauhainen puutalo. — Onko siellä nupukoilla vielä kova kaipio isästä. Lohduta heitä, että isä tulee sitten, kun on koria kesä. Älkää puhuko koneen hinnasta kenellekään, sillä kyllä niitä on kadehtijoita muutenkin. Kauppa on vielä kesken, sillä hän tahtoo myymäpalkkiota, jonka lupasinkin eilen. Ajattelen niin, ette se nielisi minulta 1000 lisää, ennen kuin se vastaisi kaikin puolin tarkoitustaan. Tervehdykseni teille kaikille Kyöstiltäsi”
R.K.”Kiitos kirjeestäsi. Onhan hyvä, että on edes siihen määrään kylvöissä päästy eteenpäin. toivottavasti on perunat tällä viikolla saatu maahan ja lehmät ym. eläimet ovat jo ulkona. Jos vointulo meni kovin mitättömiin, jotta pitää kovin kauan yhtä dritteliä koota niin lienee paras ruveta tekemään palavoita ja myydä Korvalle. Itse voitte ratkaista sen, kun näette tileistä mitä saatte ja kuulette Korvalta mitä sen kannatta maksaa. Jos ero ei ole 15 tai 20 penniä niin myykää silloin Korvalle vaan viekää aina se hyvin tuoreena ainakin joka viikko.
Jos se Hurja nilkuttaa, niin laittakaa Jussi sillä viemään emäntää Ylivieskaan ja samalla matkalla käyttää sitä Hurjaa eläinlääkärillä tai Jaakko sedän luona. Emännän on lähdettävä Ylivieskaan ja ehdottomasti hoitaja mukaan, ettei se vaivaa itseään. Järkevintä on ottaa Suvannolta huone kuten kirjoitin. Hauskahan olisi ottaa hevonen ja kulkea Kankaalle, vaan silloin voisi haitata ilmat ja lisäksi ei ole hevoselle panna heiniä mukaan. Pankaa evästä mukaan, sillä se ei kuitenkaan talon ruokiin halua.
Jussille saat sanoa, että hän lannoittaisi kunnolla maantien takana sen uuden vainion, josta on ollut puhe. Koettakaapa hakea viimevuotisia Pellervoita, niin niissä olis ohjeita juhannusrukiin Peluskin? kylvöön. Minä pistin näistä asioista vähän erikseen Jussille. Emännälle voisin myös lähettää rahaa vaan en saa tämän päivän postiin vakuutetuksi. Ehkä hän lähtee pyhän aikana. Näin ollen minä voin antaa kun tulen ja onhan hänellä matkaa varten. Terveisiä teille kaikille ennen kaikkea nupukoille, joita kaipaan. Hyvästi taaskin. Eilen oli Kyöstin päivä lienettekö muistaneet Kyöstiä?”