Kirje 1907-9-16, Heikkilä

Heikkilässä lauantaiaamu 16/9 07 Rakas Kyösti! Kiitos kortista. Aina vaan saat samanlaisen vastimen kysymykseen, kun avaat kirjeen, ettei mitään erikoisempaa ole tapahtunut. Eilen luulin varmasti, että hetki on lyönyt, sillä kaikki oli jo semmoista. Emäntä käski meidän muuttaa perikamariin. Sanoi, ettei välikamarissa voi sairastella. Ja niin me muuttaa hurahutimme. Illalla kymmentä käydessä alkoi vaivat lakata jo, niin rupesin nukkumaan. Nukuin 3 tuntia, sillä aamupuolella en ole voinut pitkään aikaan nukkua. Pyysin kätilöäkin (hän asuu Knuutilla), että hän Tyynen päiviltä palattuaan poikkeaisi Jennyn mukana minua katsomassa ja niin hän kävi vaan sai palata heti pois. Terve en ole vaan olen toisinaan niin väsynyt mieleltänikin ja toisinaan vaikka olisi kuinka kipeä niin on virkeä mieli. Tänään minun on ollut oikein hyvä olla vaan eihän kummakaan, kun sain sinulta kortin. Panen nyt nukkumaan. Tuntuu kuin nukuttaisi. Aamulla sitten jatkan. Hyvää yötä. ”Uinu minun armaani, sulje siniset silmäsi. Luoja luonasi valvoopi”Nyt on perjantaiaamu. Täällä tällä viikolla on ollut kauniit ilmat. Nyt on aiottu ruveta pottua ottamaan koko väellä. Jo on kumma, kun ei ole käynyt kukaan tarjolle kuokkimaan ja viime vuonna niitä tuli joka solasta. Junnu on ollut myllyssä yön, että saadaan jauhoja. Tietysti ei me kaikki ole vain emäntä aina sanoo, että jos taas pitäisi ruveta muualla käymään myllyssä.
Lehmistä on poikinut vasikat. Kekkerin vasikka on punainen ja Korjasen on kirjava, väristä ei emäntä tykkää. Iltapäivällä lähdetään hakemaan kahta lehmää. Sieltä on tullut terveisiä. Kyllä nyt alamme saada drittelin viikossa ja rahaa tarvitaan, sillä kassa näyttää olevan tyhjä. Sen hoito on kokonaan Jennyllä ja emäntäkin on hyvin ollut antavana. Maidossa on ollut outo maku, kun ollaan pidetty tuossa luuvan luona. Mistä se johtuu en tiedä. Vaan me Jennyn kanssa arvelimme, että jos voihinkin tulisi makua, ehkäpä se kuitenkaan sitä tee.
Lapset jo huutelevat äitiä. Pistän tämän kiinni ja vien postiin. Saavat sen aikaan tellerehtiä sängyssä. Kun Weikko on välillä pahana Wienolle niin hän sanoo, että pitää kirjoittaa isälle, että Weikko ei ole kiltti. Wieno alkaa jo Weikon kanssa osata leikkiä ja viihtyvät yhdessä. Lämpöiset tervehdykset isälle eukolta ja nupukoilta”