Kirje 1908-10-28, Nivala

R:K Olithan muistanut sen merkkipäivän, vaikka epäilin. Kirjoitit paljon, johon en kajoa. Sanoit minun itkevän ja se on totta. Olet minulle liiaksi kaikki kaikessa. Ei mitään mutta minulla tunnu olevan maailmassa kuin sinä. Ja kun sinä satut minun herkkää tunnettani loukkaamaan, niin silloin on kaikki mennyttä. Kaikki on silloin pimeää ja synkkää. Minä itken. nyt koetan syrjäyttää sinua ja koettanut olen ennekin, etten olisi ikään kuin sairaalloinen sielultani, sillä toinen ihminen ei voi toista niin tuntea, ettei sitä loukkaa varsinkin semmoista kuin minä olen. Sanoit, ettet pane arvoa sanoihin vaan elämään. ”Kyösti” sydämen kyllyydestä suu puhuu. Suu on sydämen tulkki. Ajattele kuinka paljon sanat ja sanominen saavat aikaan maailmassa. Käytös, työt ja puheet kaikki pitää olla tosi elämässä tarkan valvonnan alla. Ei yhtäkään niistä saa syrjäyttää. Eikös niin Kyösti? Se kirje, josta viimeksi loukkaannuin, oli se, jossa sanoit, että saat nyt lyhyemmän kirjeen kuin Iisakki. Se tuntui pahalta se vertaus. Sillä sekö oli yhtä, kun tuli yhtä monta kirjettä kullekin ja minä olin kuvitellut etuoikeutta siinäkin. Ajatella sitä itserakkautta. Tämmöiset asiat minua loukkaa. Ja nyt luulen Kyösti, että ymmärrät minua, etkä enää loukkaanu itkuistani, sillä se on minusta paha.. Se onkin näemmä väärin, että suruistani sinulle puhun.. Nyt juuri sen huomasin. Ethän sinäkään koskaan puhu vikojani, kärsimyksistäsi ja loukkauksistani. On väärin olla tuntehikas ja tunteittensa orja. Minun pitäisi kuolettaa herkkä tunteeni. Minun pitää saada parempaa sijaan. Weikko on samanlainen. Ruvet eivät ole lisääntyneet. En ole uskaltanut panna lääkärin määräämää salvaa Weikolle, sillä sekään ei ole oikein sopivaa. Sinun lähettämääsi voidetta olen pannut. Kerttu on terve natikka. Ei vielä sano kuin mammamo. Kello käy kahtatoista. Menen nukkumaan kenties Weikko pian herää. Parhaimmat tervehdykset eukoltasi. Panusta emme ole kuulleet mitään.brutto 63 tara 7,4, dritteli lähti 22 pv. Saa nähdä saadaanko vielä lähetetyksi ennen kuin tulet. Nyt on hevosnäyttelypäivä ja ovat koneriihessä. omasi”