Kirje 1908-2-19, Helsinki

R.K! ”Minulle alkaa vakautua se mielipide, etten tule nyt isäni hautajaistilaisuuteen. Olisihan se tosin viimeinen palvelus isälleni, vaan silloin en ehkä voisi pyytää myöhemmin lupaa ja minä ajattelen, että on paljon parempi tulla käymään Marian päivän tienoissa kotona katsomassa taloustoimia. Sitä paitsi on nyt anomusaika juuri käsissä, jolloin täytyy saada paperille ihmisien mielipiteitä.Kyllä tässä alku on aina sittenkin sangen ikävää. Nyt ovat ruotsalaiset ja nuors. lehdet pitäneet hirveää rähinää, kun anastamme suometarlaisten avulla heiltä valiokuntapaikkoja. Minä vastustin kyllä tekoa vaan seison nyt ryhmän takana, sillä rähinä on aivan syyttä, sillä äänestiväthän ruots. ja nuors. itse juuri valiokuntien puheenjohtajiksi suometarlaisia. Kyllä olis ihmisen parempi olla kotona, kuin tässä myllyssä, sillä täällä saa vastata omista ja muiden töistä.
Onko Haikolan Eeli minkälaisessa kunnossa ja mitä emäntä tuumasi matkastaan? Ellei emäntä mene isän hautajaisiin niin mene sinä ja hanki Aliina lasten luo. Jos ilma on kaunis niin ota Wieno mukaan, sillä minullekin on jäänyt Kangas mieleen pienenä lapsena emännän äidin hautajaisista. Jenni on tietysti jo mennyt. Ottakaa joku miehistä kyytiin, jotta voit suojata Wienoa. Jos Wieno ei ole terve tai jos siellä on jotain kulkutautia, niin silloin ei pidä ottaa häntä.
Sano nyt Wienolle, että isän on hyvä olla, jos lapset ovat kilttejä ja Wieno makaa tädin vieressä. Silloin W pysyy terveenäkin, kun täti suojaa ja peittelee. Odotin teiltä tänään kirjettä vaan turhaan. Sanopa Eemelille, että se kävi pastorilta noutamassa kaikki maksetut laskut kansakoulukirjoista ja lähettäisi minulle, jotta ajan täällä sen kunnan asiaa, jonka hän kyllä tietää. Pöytäkirjaotteet minun valtuuttamisestani minulla kyllä on, vaan ehkä tarvitsen vielä otteen siitä, milloin on päätetty ruveta antamaan kirjat ilmaiseksi.
Miehet luultavasti ajavat nyt someroa. Käskepä kysyä Iisakin kuinka paljon Rajaniemiset tahtovat hakattuna 1000 seipäästä. Ja pyydä vaikka Eemeliä kysymään paljonko seipäät maksavat kruunun metsässä ja mistä niitä parhaiten saisi. Ne ovat tietääkseni niin halpoja, ettei omasta metsästä raski hakata. En muistanut puhua teille savenajajista. Antakaa niille rahaa tarpeisiinsa niin paljon, kuin pyytävät ja jos jyviä ottavat niin antaa. Minä pidän heitä täysin luotettavina työmiehinä ja he ovat ottaneet mm. hajoittaakseen ne savet, joten niistä ei ole meille huolta. Hautakankaan Janne hakkaa myös aidaksia ja jos hän tulee pyytämään niin maksakaa 1 p aidakselta. Paljonhan muistuu mieleen talousasioitakin vaan kirjoitan niistä toiste. Parhaimmat terveiseni teille kaikille Kyöstiltäsi”