Kirje 1908-2-23, Nivala

Nivala helmik. 23 p. 08 Rakas Kyöstini! Kiitos kirjeestäsi. Pappaa olimme emännän kanssa yhdessä maahan saattamassa. Aamulla lähdimme viiden aikaan ja illalla palasimme 1/2 9 aikaan. Siellä oli niin äärettömän paljon väkeä, että huoneet kävivät ahtaaksi. Willekin on perheineen muuttanut jo sinne. Kun kello oli 11 pantiin Alli aisoon ja Puusti veisasi äänen värähdellessä lähtövirttä (Pappa oli niin muuttunut, kun katsoin siihen niin muistin, miten hän aina ystävällisenä tuli vastaamme. Nyt on hän poissa vaan Jumala on ottanut hänet pelastihan Jeesus hänen sielunsa).Sitten lähdettiin menemään ja Alli se pakkasi sitä entistä nytkytystä menemään, joten täytyi Erkin, joka ajoi, kieltää ettei nyt olekaan kiirettä. Kun tulimme Suvannon kohdalle, oli siellä paljon ihmisiä, agronomikin oppilaineen. Näin siellä ihmisvilinässä seppeleen vilahtavan, kysyin Jenniltä kuka laskee seppeleen. Hän sanoi Ylivieskan kunnan puolesta se lasketaan, sitten näin, että sitä kantoi Wille Ylitalo. Kun tulimme haudalle, jossa oli niin kovin paljon lunta, tuli kohta Montiinkin hän vain luki tavalliset hautausluvut, kyllä se oli minusta kumma eikä hän tullut Kankaallekaan käymään. Ja sitten kun pappa oli sinne peitetty, astui Wille Ylitalo sinne seppele kädessä ja laski sen sinne ja sanoi tähän suuntaan; lasken tämän seppeleen Ylivieskan kunnan puolesta ja kernaimmin omasta puolestani ja kertoi kuinka monta vuotta oli Mikko Kalliokankaan ruumiissa sielu ollut. Tämä puhe oli hyvin sekava ja kaiken muun lisäksi sanoi hän, että ehkä molemminpuolinen sivistyksen puute oli syynä heidän erimielisyyteensä. Jennyn kanssa emme pitäneet tästä puheesta enkä usko monen muunkaan pitäneen.
Kyllä sinua kaipasi useampi. Söderman nuori sanoi, kyllä se on väärin kun et tullut. Männistön tulee luultavasti huomenna tänne, sillä raahelaisiakin siellä oli. Meillä on Ida Nivala sairas. Hän tahtoi päästä kotiin äidin luo ja hevosella hänet vietiin ja pantiin evästä mukaan, vaikka ei hän mitään syönyt.
Kyllä nyt pitäisi olla maitoa vaan kun ei tule viikossa kuin yksi astia. On niin kylmä, ettei voi ulkokellarista ottaa pottujakaan lehmille. Kuulehan etköhän sinä kirjoittaisi emännälle, ettei hän antaisi kahta litraa 25 p. Mutta sinun pitää sanoa se niin, ettei hän arvaa minun sitä sinulle sanoneen. Tosin puhuin tästä hänelle vaan eipä se tuntunut passaavan. Luulemme, että se on lentsua, sillä hän oli vähän yläälläkin. Hilja tuli, kun Jenny meni Kankaalle eikö tuo liene Iidankin sijassa.
Marjaniemestä saisi niitä seipäitä 1/2 p pystyyn. Eemeliä en ole saanut puhutella, että olisi saanut tietoon kruunun metsistä hakattujen seipäitten hintaa. Nyt maksettiin voista 3 mk 30 p ja oli, että vielä nousee hinta. Nyt pitäisi olla maitoa, vaan kun ei tule viikossa kuin yksi astia voita. On niin kylmä, ettei voi ulkokellarista ottaa perunoitakaan lehmille. Kuulehan etkö sinä kirjoittaisi emännälle, että hän antaisi 28 p maitolitran. Vaan sinun pitää kirjoittaa se niin, ettei se arvaa minun sitä sanoneen. Sanoin hänelle tästä, mutta eipä tuntunut passaavan. Haikolan Eeli kuului olleen yläälläkin. Kävin telefoonilla kysymässä, kun emäntä pyysi. Emäntä aina sanoo, ei isä muista Weikkoa Helsingissä vaan Weikko sanoo isä muistaa, Weikko antaa mokkoja ja sitten panee suunsa siihen asentoon. Wienolla on niin ankara hammastauti, että aivan huutaa. Sen tähden en voinut häntä Kankaalle ottaa. Tänään hän juoksi luokseni ja sanoi, miksi emme rukoile Jeesusta päivällä ja tahtoi, että heti panemme kätemme ristiin. omasi”