Kirje 1908-3-1, Nivala

Nivala Maaliskuun 1 p. 08 R.K! Kiitos kirjeestäsi. Odotinhan tänäänkin saapani kirjeen vaan eipä näkynyt. Lähetä nyt vain emännälle rahaa, vaan me tuumasimme Jennyn kanssa, ettei sinun tarvitse mainita sinne Sieviin lähettämisestä, vaan emmehän tarkoitustasi ymmärrä. Jennyltä oli emäntä pyytänyt rahaa. Vaan miten lienee, kun niin paljon ei sopisi antaa kuin emäntä vaatisi 100 mk.Kyllä se voin korkea hinta pian hurahti alas, kun nyt viimeksi tili oli 2:90 p siis 40 p kilolta halpeni. Vielä Heikki ja Kalle vetävät savea. Eilen Heikki kävi taas rahaa hakemassa. Ja kyllä todella kävi se Hurja sääliksi, kun sen takajalat olivat niin kovin kankeat, ettei tahtonut päästä kävelemään ja hän tahtoikin vaihtaa johonkin toiseen hevoseen, kun ei sanonut voivan muita ajoja ajaa, kun on niin kovin paljon lunta, viisi sarkaa sanoi vielä määrä ajaa savea.
Sanoin Iisakille sääliäni Hurjaa kohtaan, sanoi hän sillä vedettävän kahta rekeä ei kolosta vaan kolon partaalta, kyllä se on väärin hevosrukkaa kohtaan kiduttaa sillä tavalla. Eiköhän se sopisi lopettaa, sillä eihän siellä kestä minkäänlainen hevonen. Nyt sai Wesa Matti hakatuksi ja menee pois. Olemme maksaneet hänelle niin kuin määräsit. Eemeli ei saanut sitä Hautalan poikaa lunastamaan niitä kirjoja ja kyllä Eemelikin lupasi sinulle kirjoittaa. Tänään täällä kävi Ängeslevän Anna ja Ida Rokka? He käskivät sanoa sinulle terveisiä. Anna piti suurena uhrauksena, kun et tullut papan haudalle ja hyvin hän ihmetteli sitä melua, jota pidetään teidän suhteenne.
Weikko itkee jo äitiä. Hän on vähän sairaana. Öisin on hänessä kuumetta ja on hyvin levoton. Luulen hänen saavan lisää hampaita. Kyllä on saanut tämän kirjoittamisen keskeyttää kymmeniä kertoja, toisinaan huutaa Wieno hampaansa kanssa ja Weikko tahtoisi olla aivan sylissä. Tuntuu niin kuin Anttuuna ei saisi meiltä milloinkaan mennä pois. Nyt he ovat Jennyn kanssa ns. iltamissa. Weikko taas itkee äitiä. Jumala sinua suojatkoon siellä sydämellisesti tervehtien eukkosi”