Kirje 1908-3-10, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. En nyt kerkeä monta riviä saada, sillä olen vain syöntimatkalla. Olepa hyvä ja lähetä minulle sen kirjan sisään, jossa on niitä minun kirjoittamiani runoja. Se runo, jonka kirjoitin entisen säätyeduskunnan hajotessa. Se alkaa: ”Nyt muisto liitää kautta aikain tapain” jne. Se kirja on muistaakseni siinä pöydän keskimmäisessä laatikossa. Se on siellä sisällä postiarkilla. Käske Jennin kirjoittaa myös se siihen kirjaan. Kirjoitin nyt runon puhemiehelle, jonka saatte lukea Helsingin Sanomista. Sen voi myös Jenni kirjoittaa kirjaan.Sanoiko emäntä, että lähetin hänelle 100 mk rahaa. Kyllä sinun pitää ja olethan sen jo tehnytkin unehuttaa pienet kuhmut sillensä. Anna tämä toinen lappu Jennille. Lähetä ja kirjoita samalla (itse) se runo nyt ensi tilassa minulle, sillä puhemies pyysi sitä minulta ja minä annan sen sangen mielelläni hälle. Hän oli sangen kiitollinen, vaikkei paljon puhunut, tästä runosta. Lämpöinen tervehdys Kyöstiltäsi. Kirjoitan loppu puolella viikkoa uudelleen. Onko väki parannut? Iisakille kirjoitan myös”
Helsinki 10/3 08 R.K! Riennän heti kirjeeseen vastaamaan. Jopa se oli surullista, kun lehmät pääsivät sinne uuteen vainioon. Tämä on sitä pahempi, kun meillä on niin pienet kylvöt. Ehdottamaasi niittoa en hyväksy muulla ehdolla, kuin siten että viljat puidaan vaan rehuksi ei saa niittää, sillä siten viljan saanti pienenee mitättömiin. Tällaisessa neuvojen vastaanottamisessa täytyy olla sangen varovainen, ettei tule taloudellista vahinkoa. Minä en juuri sen tähden kovin laajasti puuhannut kylvöä, kun olen poissa, ja sen tähden edes ne täytyisi kunnolla saada korjuuseen.
Wiimeinen drittelihän tuli tänne ja edellisestä luulen käsirahan saaneeni Niemelältä. Kyllä se näkyy kassakirjasta, jos heinäkuun lopussa olen saanut. Siihen luuvan takana olevaan peluskiin? on kylvetty ruis, jonka luulisi itsensä ilmaisevan, sillä johan sen näki, kun minä olin siellä. Siinä luuvan katossakin olisi paikkailemista, kun se jäi minulta keväällä kesken päreitten puutteessa, vaan nyt on siellä kyllä päreitä. Minä kirjoitan tähän Laurille mieliksi ja ohjeeksi. Tottapa se Laurikin kylvi sinne Mehtälään vähän ruista kuten hänelle määräsin. Pääasiassa tein sen olkien vuoksi.
Tuumikaa nyt niiden piikojen otosta, ettette aivan luupuille jäisi. Heinänsiemenen leikkoon pitää sitten lähettää Mehtälään kotoakin väkeä samoin kuin kauran niitto tulee.
Kyllä minä olin lujilla täällä tämän joukkoni kanssa, vaan onhan tuo vielä mennyt. Lähetän ensi viikolla teille rahaa postiosoituksella, että pääsisitte kulkemaan eteenpäin. Kotiin pääsystä en tiedä ja tietenkin se menee lopulle kuuta.
Kello on jo 12 yöllä, joten nukkunette jo kaikki. Pankaa nyt tuplat ikkunoihin niin on hiukan terveellisempi. Kirjoita nyt usein, sillä on hauska, kun saa usein kirjeitä. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”