Kirje 1908-9-13, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi. Täällä on nyt kovin ikävä, kun aivan sataa ja viljoja ei saanut kokoon. Rahaa saimme Hangosta toista sataa, joten meillä ei ole kovin hätää. Leena menee Paavolaan. Se on kumma, kun Sarja Iida ei ollenkaan perusta, jos Leena menee pois, eikä hän hätäile nauraa vain ja sanoo, että kyllä niitä vielä piikoja saapi.Iida Nivala menee naimisiin Erkin kanssa. He yhtenä sunnuntaina kävivät meidän hevosella Waartissa. On kuulunut salaisia kuiskeita, että kysyjäiset olisivat tällä viikolla. Ja Jaakko se on kihlannut Hildan, josta Erkki kuului olleen vihassa, vaan Jaakko kuului sanovan, etteikö sinne Waartiin saisi monta tuodakaan kuin Iidan. Hildan isä kun on kuullut nämä hommat, on itse mennyt Niskalaan ja antanut Hildan pestin pois. Hildan pitää nyt mennä Malisperän Hietalaan. Siipolan Hannan vihkiäiset olivat nyt lauantaina ja taitaahan nuo vieläkin niitä tanssia. Sen mies on Kastari Ollin poika.
Nyt taas on toiveita piijoista. Saa nähdä miten käy. Wallesmannilta on pantu pois kaikki tytöt, että vanhat muistot katoaisi, vaan en usko näinkään auttavan. Tapanin Annu tulee siihen nyt karjakoksi.
Pikku Kertun olen nyt vieroittanut. Kyllä se on niin vaikeaa äidille, on juuri kuin erotettaisiin ainiaaksi pikku sirkistään. Viime torstaiaamuna päätin, etten enää anna. Illalla tuli Kertulle kovin ikävä, hän itki ei huolinut mitään ruuasta, itki niin kauan, että niin väsyi kuin hänet panin vuoteeseeni, makasi hän vain nyyhkyttäen ja aina, kun katsoin, hän painoi silmänsä kiinni. Silloin itkin minä niin kauan kuin jaksoin ja päätöksessäni en olisi pysynyt, jos en olisi tiennyt, että sydämeni alla lepää toinen, jonka vuoksi täytyy tämä uhraus tehdä. Luulen, ettei ikinä ilta poistu mielestäni, sillä Kerttumme oli niin nöyrä. Tänään, kun söimme, Weikko tahtoi aina ottaa Kertun kädestä, koetin hänelle selittää, ettei Kertulla ole hampaita, joten hänen täytyy syödä aina pehmeää niin Weikkopa alkoi tuumata, että kuule Kerttu isä tuopi Helsinnistä uuden suun ja on hampaitakin, sitten saattaa Kerttu syödä.
On ilta, kun tätä kirjoitan kaikkialla tuntuu olevan niin rauha. Lasten tasainen hengitys tuota hiljaista rauhaa sulostuttaa ja väliin Kerttumme kirahtaa tahtoen äidin viereen. Jospa nyt en kirjoitakaan pitemmästi. Pyssysi tuotiin tänä päivänä ja pyydettiin sitä ostaa, sanoin, ettei sitä myydä. He eivät ole saaneet yhtään hirveä. Tämä kirkonkylän sakki on saanut yhden hirven. Lihaa ovat saaneet neljä miestä 30 kg mieheen. Suuremman ovat he haavoittaneet, jota ovat etsimässä. Se kuuluu hyvin hitaasti kävelevän eikä pelkää ihmisiäkään.
Hyvää yötä toivottaen suljen sinut iltarukoukseeni eukkosi”