Kirje 1908-9-16, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. Siinä oli nyt niin paljon. En kumminkaan ymmärrä, miksi murruit tuona mainitsemanasi iltana. Minä otin ilolla vastaan ilmoituksesi, vaikkakin säälin sinua siinä suhteessa, että tulet liiaksi rasitetuksi. Wastaisen varalta pitää tämä ottaa huomioon.Wai menee Iida ja Erkki naimisiin. Juottakaa nyt yksi vasikka, sitä varten, että annetaan Iidalle muistoksi. Älkää kumminkaan sitä sanoko tai menetelkää mielenne mukaan.
Onpa onni, ettei Iida Sarja hätäile tyhjää. Hänen menostaan minäkin olisin välittänyt enempi kuin koko sakin. Kyllä kai se käy niin, ettei niitä jää kuin Iida ja Iisakki, jonka kanssa luulen kyllä sopivan kaupassa. Joko hän on sijoittanut lapsensa. Kysy ja kehota sijoittamaan.
Mitä nuoremman palkkaan tulee, niin ei hän nyt toki odotakaan markkaa päivältä. Heinä- ja leikkuuajalta pitänee se maksaa, vaan puolikas toki nykyään riittänee, sillä eihän hän jaksa edes riihiä puida ja riihimiehillekään ei markkaa makseta. Perunanotossa hän nyt käypi täydestä. Pankaa kuten sanoi Maija ja Iida riihille, sillä ne harakat eivät malta tehdä kunnollista jälkeä. Kyllä pitäisi kolmen tulla kotipuuhissa toimeen.
Älkää vaan kiusatko niitä lehmiä ulkona kylmässä ja sateessa ilman ruokaa. Kyllä nyt on heiniä, vaikka panette ne navettaan kotona, jos ei ulkona ole ruokaa. Mehtälässä saavat kyllä olla. Toivollekin olisi saanut teettää kengät, vaan sanokaa Iisakille, että annan sitten kun tulen, sillä epäilen teidän järjestelykykyä nahkojen suhteen. Jos Klaase pitää antaa Rautaojalle, niin voishan Junnu tai Iisakki katsoa, ettei siellä ole sen kokoisia leikatuna valmiiksi. Onko siellä maantien takana ollut kuokkamiehiä laisinkaan. Siellä olisi myös pari lyhkästä ojaa tehtävänä, nyt kun on pehmonen maa. Huomauta niistä Iisakille. Lähetän 200 markkaa, jos te luulette tulevanne toimeen 100 markalla, niin anna toinen 100 mk Niemelän Junnulle. Otin häneltä kesällä ja lupasin maksaa täältä. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”