Kirje 1908-9-17, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi. Täällä on nyt kovasti myllyvettä. Mylly pyörii tiukasti kahdella parilla. Alli ja Koski Wille ovat mylläreinä. Ylikankaan isäntä ei sanonut heiltä joutavan miestä myllyyn. Riihiä puidaan vaan ei tahdo saada täytetyksi, kun aina sataa.Eilen oli pouta ja heti koetettiin olla perunamaalla, vaan kyllä se on märkää. Kuoppaa ruvettiin korjaamaan maanantaina. Siinä hommassa on Raudaskoski ja Sarja Heikki. Meillä on perjantaina kello viideltä Erkin ja Iidan kysyjäiset. Kariniemen isäntä on puhemiehenä. Erkki tuumasi, että kun kerran tuli sillä lailla alotetuksi, niin eikö tuo liene paras, kun yhtyy.
Weikko niin itkee, ettei saata kirjoittaa. Hän eilen oli niin kovin paljon ulkona, joten nuo käryt johtuvat siitä. Kerttu on nyt kokonaan vieraantunut ja syöpi muuta kovasti. Hän yksinään kävelee pitkiä matkoja vaan hyvin taitavasti. Kiitos salvoista, nyt ne sain. Oli niissä kaksi jässäkkää sitä mitä tahdoin.
Tukka Eelun kaksi tyttöä tulee meille nyt varmasti piiaksi ja toisia on luvissa. Iisakki toi kirjeen joten lopetan. Weikkokin lakkasi itkemästä, kun näki että Kerttu heräsi. Monilla lämpöisillä tervehdyksillä eukkosi ja lapset. Ei taida tänäänkään sataa”