Kirje 1909-6-6, Helsinki

R.K. ja pienokaisetOn Kyöstin päivä ja kirkas aamuaurinko nostaa mieltä ja luontoa vaan minun ajatukseni ovat siellä teidän luona, josta niin usein muulloinkin tapaa. Sanoit kirjeessäsi, josta kiitän, muuttaneenne Mehtälään ja lapsien viihtyvän siellä hyvin avonaisen tuvan raittiissa hengessä. Ahdastahan ei tosin pienoisillamme ole Heikkilässäkään, vaan kenties se on terveellistä ja saavat vielä elää vapaammin luonnon elämää siellä.
Sanot muurarin olevan siellä tyhmyyksiään korjaamassa. Jos Antti ja nikkari tulevat sinne, niin tuvan päälle pitää ensin panna sammalia useampia häkkiä ja sitten kyökin katolta vielä se multa päälle. Sen jälkeen nostavat seiniä ja panevat uudet niskat. Ne täytyy panna yhtä tiheään kuin entisetkin, jotta ne laudan kipeneet sopivat rossikatoksi, vaan kun ovat taipuneet niin joka toisen voisi panna uuden, jotta niihin naulaisi alapuolelle uuden katon. Täten pysyisi katto varmemmin suorana.
Eilen oli meillä kaksi istuntoa, jossa mm. päätettiin pyytää kesälomaa, joten minäkin pääsen tärkeimmäksi ajaksi kotiin. Koettakaa eläimille antaa aamuin illoin olkia, heinänsiemenen sänkiä ym., jotta eivät laihtuisi, kun ne ulos laskette. Ruumeniahan on siellä runsaasti, joten voisi niitäkin syöttää. Arvattavasti täytyy sieltä jo noutaa kotiinkin heiniä, jos edes sielläkään on. Kun sateiden takia et sanonut voineen polttaa takanevalla määräämiäni peltoja niin niiden kylvö saa jäädä siksi, kunnes niittokauraa muutenkin kylvetään.
Se Heikki pyysi minulta kelloa, vaan sitä ei tullut minun hänelle hankituksi. Sinullakin taitaa olla siellä hieman kellosta puute, vaan ota sinä minun vanha taskukello, joka on ollut emännän käytettävänä.
Niiden kaivojen päälle pitäisi laittaa semmoiset luukut, ettei lapset saisi pois ja siellä sen vanhan karjaladon luona maan tasalla oleva kaivo täytyy huolellisemmin peittää, etteivät ne uteliasuudesta sinne mene. Jos lapsilla on yskä, niin anna sitä Toivon lääkiä ja sano, että isä on käskenyt ottaa.
Tulen kotiin niin kuin sanoin heinäkuun alussa ja saanen olla 15 p. syyskuuta. Tämä on kyllä itelle hyvä vaan kansan takia äänestän minä lyhyempää lomaa. Jenni lienee sinulla antanut rahaa. Panen tähän 10 mk, kun en vakuuta tätä kirjettä.
Muistapa nyt usein minua kirjeellä. Aika menee tiellä siellä nopeasti, kun kotiintulo on lähellä. Lämpöiset terveiset teille Isältä”
???Halki sirkkelöidä saisi sellaisia suoria, vaikka oksasiakin latvoja, joista ei tule aidaksia eikä ladon hirsiä. Niistä saa rumpupuuta, ladon lattiaa ym. Kun sinne Takanevalle on vedetty se lato Mehtälästä niin pitää sinne myös kelin aikana viedä katto-oljet ym. tarpeet. Sekin olis paras ajoissa nostaa ja kattaa, etteivät oljet juoksuun lähde. Menkööt sen nostamaan ja kattamaan heti, kun kaivot tulee kuntoon, sillä sen sirkkelöimisen voisi ehkä jättää tuonnemmaksi. Kumminkin siinä tapauksessa, jos heti saa ne sirkkeliin ja siten voi joen yli ajoa mennessä viedä, palatessa tuoda niin käy se parhaiten.
Pyydä Enoa isännäksi sinne lajittelemaan, niin uskon sen ymmärtävän. Isäsi olisi paras, vaan ei sitä voi vaatia. Ne olisi paras katkoa ennen sinne vientiä, jotta latvat jäisi kotiin. Kyllähän sinun on vaikea tämmöisiä töitä valvoa, johon ei kaikki miehetkään ole käytännöllisiä. Jos Junnu ei tullut oppilaaksi, niin tähän sirkkelipuuhaan voit häntä pyytää. Silloin se järjestyy. Hän saisi myös laittaa toisen halkosahan niiden sahuuta varten.
Wai aikoo Jennikin karjakkokurssille. Kyllä minä kehotin häntä oppimaan näiden tavat, vaan en luullut hänen varsinaisesti asettuvan oppilaaksi. Eikö Hilda halunnut? Kyllä Ainikin olisi ohjausta tarvinnut. Antakaa heidän minkä joutavat seurata töitä, vaan ei viivyttää muita.
Niitä huoneita en muistanut mitata. Mitatkaa salin ja kammareiden lattiat metrikepillä ristiin, niin tuon hurmaavan kauniit tapetit. Maikki saa myös pyytämänsä. Koulun ajaksi olisi parempi, että Nanni ja Manda olisi toisella puolella ja Hilda ja Hiljan siellä?
Onko heinänpuute ihmisillä? Korpihaalta myydään kilokaupalla timoteita, jos näyttää liikenevän. Takanevalta on kaikki tuotava kotiin, sillä ne lypsättää parhaiten. On tässä taas asioita, jotka kuuluisivat Iisakille ja olenkin sanonut vaan tarvitsee vielä juttelua hänen kanssa ja näin voinet siinä juttelussa parhaiten kunnostaa itseäsi. Toivoin kirjettäsi vaan en saanut. Ei tule huomennakaan, koska tänään ei ole lähtenyt postia. Sinulla on paljon ja monenlaista tointa, ettet kerkiä kirjoittaa minun jokaiseen mielitekooni, joka yrittäisin pysyä mukana siinä talonasumisessa”