Kirje 1910-3-13, Helsinki

R. kotona olijat! ”Ikävän vaikutuksen teki sairaalloinen kirjeesi. Minä en halua ruveta mielikuvituksesi sairaaloisia harhanäköjä torjumaan. Sanon vain, että Jumalan kiitos minulla on siksi onnellinen koti, ettei sieltä tee mieli tänne. Ei tämä toimi niin häävi ole, vaikkakin se on suurin, minkä kansa voi antaa. Toivon, että pian toinnut täydellisesti. Vierota pois rinnalta se Kalervo, niin vaikuttaa sekin sinuun voimistuttavasti. Malkamäen velkakirjan olen saanut. Sanoit, että voi lähetetään, kun saadaan valmiiksi, vaan tottapa sieltä nyt on jo sitten lähetetty, vaikkei ole minulle ilmoitettu.Joko Mehtälän tupa on viety? Mitä tuumasivat riihen siirtämisestä? Se sian porsiminen minua vähän huolettaa. Karsina pitää pitää puhtaana ja sitten kun syntyvät porsaat, niin täytynee syöntireikä tukkia, etteivät porsaat siitä pääse lattialle ja luuku ruuheen. Kuivikkeina olisi paras käyttää kirveellä katkaistuja olkia tai hyvin pitkiä silppuja. Ehkä olisi myös hyvä, jos siitä ovensuu karsinasta ottaisi pois vasikan ja tyhjentäisi sen hyvästi ja panisi silppukuivikkeita ja tekisi sellaisen reijän, josta porsaat mahtuisivat sinne leikkimään. Täällä olisi myös porsailla hyvä pitää omaa ruoka-astiaa. Aivan pieninä ne eivät tätä tarvitse. Myöskin käytetään emän karsinassa noin 12 tuuman korkuisella ympyriäisiä puita seinän vieressä, että porsaat ovat emän makuulla ollessa niiden alla suojassa. Puhuin minä siitä Iisakillekin. Kaikkihan riippuu siitä minkälainen on emä. Pahimmassa tapauksessa täytyy porsaat ottaa heti alta.
Onko Apu jo hyvin raskaan näköinen? Tietääkö Iisakki kuinka monta kymmentä häkkiä on ajettu luuviin? Luultavasti ei hän tätä tiedä. Mitä arvelee hän heinän piisaamisesta, vaikkei hän voi sitä luotettavasti arvostella. Lähetän tässä kirjeessä laskun Nivalan kunnalle. Käy nostamassa sillä Heikiltä rahat ja pidä pieniä tarpeitas varten. Kysy jos Nimelän Jussi on Heikille jättänyt erään laskun yli 60 mk, jonka hän sai kuitata meidän kunnan varoista Paloruiskukassasta olen saapa 15 mk reestä, vaan sillä saa maksaa Apun ja Ukon vakuutuksen. Panin muutaman markan tähän laskuun vaivoistakin, kun varoittivat niin kovasti.
Enempää en nyt kirjoita. Terve olen ollut ja sitä toivon sydämestäni myös teille kaikille. Sano ympärilläsi hyörivälle lapsiparvelle kuten myös muille isän parhain tervehdys. Mitä tuumivat he korteista? Kirjoittakaa usein teitä ikävöivälle isälle”