Kirje 1910-3-9, Helsinki

R kotona olijat! ”Sain juuri kirjeesi, jota jo odotin. Minä ymmärrän hyvin kirjeesi Emman poistumisen jälkeen. Woi sitäkin kotia ja niitä lapsia. Siinäkin olisi mieskin tarvinnut tarmokkaan vaimon saatikka sitten lapset. Meidän pikku nukkelit ovat onnellisempia, kun heillä on äiti aina valvomassa ja isäkin – kaipaamassa. Lohduta heitä ja sano, että isän on aina täällä hyvä olla, kun tietää, että lapset ovat kilttinä. Kerttukin saa nukkua isän sängyssä ja mahtuuhan sinne Wienokin. Wai jo siellä Kalervo tellukka kävelee. Hän ei muista vielä isää kaivata.Kyllä se oljen osto Kivirannalta saa jäädä. Minä vain tarkoitinkin saada nähdä, onko ne miten suuria kupoja ja mitä kuorma tulisi maksamaan. Toivon ja uskon, että kyllä omin neuvoin tullaan toimeen, vaan parempi on jäämässä kuin uupumassa. Rukiin olkia on meillä tosin hyvin paljon, joten ei tule hätää. Jos kuitenkin isäsi saa 20 p kupon tuomarin huutokaupasta saa, niin saisi ottaa 100 kupoa kauran olkia ja jos rukiin oljetkin menevät siihen tai sen alle, niin saa niitäkin ottaa. Ne ovat niin mainioita latojen kattoja.
Lue tämä myötäseuraava Iisakin kirje, että pysyt asioissa mukana. Kysy Jenniltä ja emännältä sopisiko heidän mielestään se ketovainion riihi siirtää Mehtälään talliksi. Ne tallit ovat perin huonot ja yhdistäisin sen liiterin yhteen siihen kehän tilalle ja väliin katoksen kärryille. Se on mielestäni nyt tehtävä, kun on rimat ja päreitä. Minä lähetän selvän piirustuksen, jos asia niin päätetään. Kokkolasta en ole saanut kuittia vieläkään siitä 700 markasta.
Viime kirjeessä pyysin eduskunnan ravintolaan voita. Ellette vielä ole lähettäneet niin tehkää se heti noin 15-20 kg. Maisteri L. Relanderille Tikkurilaan saisi lähettää saman verran. Luultavasti Osmolaan on lähetetty sitten kun tulin. Antakaa aina tieto heti. Eikö ne lapsukaiset jo saa isän nimeä kirjoitetuksi, että saisin heiltäkin kirjeitä ydesssä äidin kirjeitten kanssa. Sano nyt, että opettelevat ahkeraan. Toverit ja kortteeri näyttävät hyvältä ja ruokapaikka samoin. Puuttuu vaan ympäriltä nupukoita ja äiti. Sano terveisiä koko ympäristöllesi Kyöstiltäsi”