Kirje 1910-4-13, Nivala

R.K! ”Kiitos sydämellisestä kirjeestäsi. Syntymäpäiväsi muistin vasta kun olin kirjeeni sulkenut, joten onnitteluni jäi ilmoittamatta, vaan yksinäisyydessä sitä toivottelin.Täällä on Tähti aivan myötäänsä sairaana. Eilen Junnu sitä hoiti. Luullaan, että kun se on ajamatta niin sen vuoksi se myötäänsä kipeänä. Mitähän sille nyt tehdään. Junnu on sen paatipunkan jo korjannut. Iisakki ja Heikki sahaavat rimoja. Mylly on nyt korjattu. Luultavasti mylläri tulee huomenna.
Tänään lähetettiin kaksi astiaa voita sinne tulemaan Pellonpään Jussin kyytillä, kun hän meni noutamaan Oulusta sisarensa Kätkölän Fiinan ruumista, sillä hän on sinne kuollut. Hänellä on ollut korva kipeänä ja kun hän kävi lääkärissä, määrättiin hänet leikattavaksi, sillä päässä on märkää ja leikkaus Oulussa menestyi hyvin ja ilmoitettiin tänne, että hän voipi hyvästi, vaan viipyy 3-4 viikkoa ja viikon päästä nyt ilmoitus, että hän kuollut. Se oli isku heille.
Jenny lupasi, että hän kirjoittaa sinulle koulusta. Emäntä tuumasi nyt, että jyrkästi sitä ei saa vastaan olla, koska koulu itsessään olisi hyvä, vaan ne suuret rakennuspuuhat ne kuluttavat. Kalervo ei tahdo luopua. Nyt viime yönäkin piti myötäänsä käydä lattialla. Kun aioin, että nyt pitää ruveta kirjoittamaan isälle, niin Kerttu juoksi, ja käski sanoa, että me olemme täällä kilttinä. Weikko se aivan työskentelee sedän kanssa toisella puolen ja kun sillä on nyt puuhaa, on hän reippaampi. Älä viitsi moittia, jos tämä sisältö on semmoista sekasoppaa, sillä jonkun sanan kerralla saan rauhassa kirjoittaa ja sitten kääntyy ajatukset muualle, sillä äitiä nyt tarvitaan useammin, kun ei ole heillä oikein työtä. Kaipaava tervehdys eukoltasi ja lapsukaisilta”