Kirje 1910-4-19, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. Wai jo siellä possu teki pienokaisia. Ottakaa nyt yksi tai kaksi emoporsasta itselle. Jos iso sika on tiine, niin voisi mielestäni jäädä yhdelle, vaan jos se on sitä lajia, ettei se porsaita saa, niin silloin saisi ottaa kaksi. Ne viedään sitten Mehtälään ja isot siat pidetään kotona. Antakaa niiden imeä nyt 2 viikkoa emäänsä ja sitten totutatte ne vähitellen syömään ja kolmen viikon vanhana myötte ne 15 markalla kappale. Ei velaksi! Niille saisi laittaa pienen reiän, josta ne pääsisivät kulkemaan siihen ovikarsinaan, johon on laitettava kuivia lyhennettyjä olkia, jossa ne saavat leikkiä ja totutella. Määrätkää nyt päättävästi kenelle ne annatte ja ilmattomaksi jääpien nimejä voitte ottaa ylös ja luvata toiselta sialta. Se onkin kehittyneempi ja sen vuoksi voisi itsekin jäädä yhdelle, vaan tehkää nyt miten itse parhaiten katsotte.Kankaan tuvan takia ei Jennyn toiveiden tarvitse särkyä, sillä asuntokysymyksen voin pienillä kustannuksilla järjestää, jos rakennetaan yksi iso kamari asuntuvan jokipuoli päähän ja muutenkin hänen mielipiteitä voi ottaa huomioon.
Tänään ostin naisten pyörän. Luulen sen olevan oikein hyvän ja satuin saamaan sen 130 markalla. Asiantuntijat sanoivat sen olevan kestävää ja kevyttä lajia, vaan ei ole vapapyörällä. Ehkä viikon alussa lienee se asemalla. Kyllä ne lähettävät ilmoituksen. Panin tänään 400 mk Jennille. Käske sen maksaa vaivaismaksu Lanterin Heikille. Sinne olen jo osan maksanut. Käske ottaa kuitit. Palkollisten verot saa tällä kertaa jättää, vaan saa sanoa, että ne maksetaan kun tulen kotiin. Knuutin Heikille voisi myös jättää 100 markkaa maksamatta, jos rahat eivät riitä kyllin, kun muita menoja teille lienee myöskin. Olen sangen tyytyväinen, kun 1100 markkaa on maksettu taas velkaa (takausta) ja toivottavasti voimme vieläkin tänä vuonna maksaa, kun minä ja te koetamme säästää. On lohduttavaa, kun tästä lähtien lyhenee aina velka, kun takaus on loppunut, sillä luulen sieltä tulevan sen verran kun menevänkin. Pitäkää tarkkaa kassakirjaa. Pankaa tämä pyörä myös tulo ja menopuolelle, jos kassaa saatte jäämään niin antakaa emännän taka eli pankkikaappiin talteen niin järjestellään sitten, kun tulen. Toivon nimittäin Köserönkin toukokuulla tienaavan.
Muistutapa Iisakille, että siihen Muhjalan kaivoon on salvettava vähän puitetta. Se on nyt juuri tehtävä. Samoin seipään terotus ym. semmoiset asiat. Kun sianporsasta itselle valitsette, niin katsokaa pitkää ruumista ja sellaista, jolla on pitkä karvanjakaus seljässä. Kaikenlaiset talouskysymykset tässä herää kevään tullen mieleeni. Muistuta Iisakkia, että kerää kotiin kaikki karhit, joissa on korjattavaa. Siellä vintillä möntösen? laatikossa on sellaisia ruuvia, jolla vieterikarhin piitä saa panna kiinni. Anna niitä Junnulle tai sepälle niin paljon kuin tarvitsevat. Eikö sinulle itsellesi mitään kuulu? Kirjoita nyt pian. On niin herttasen mukava, kun saa aina teiltä kirjeitä. Enempää en ehdi ja johan on tullut yhtä ja toista. Parhaimmat terveiset kaipaavalta Isältä”
Panen kassan ulkopuolelle tässä 5 mk. Kirjoita joko Apu pian varsoo joko Köseröllä on vieraita sekä töistä.”