Kirje 1910-5-22, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi! Heti kun saimme kirjeesi, lähti Jenni Mehtälään. Emäntä oli ollut hyvin tyytyväinen. Wieno ja Kerttu tuotiin torstaiaamuna. He olivat aivan itkeneet, kun ei ollut äitiä ja heissä kaikissa on niin ankara yskä. Weikko alkaa jo vähän siitä päästä, vaan öisin ryjittää aivan yhtenään.Kylmä tuuli täällä puhaltaa. Lauantaita vasten yöllä kylmäsi niin, kun oli 4 aikaan aamulla puistossa, oli lehti aivan jäässä. Ohra ei ole vielä kaikki tehty. Lantaakin vedetään vielä kotoa luuvan luo. Apuakin on pidetty aisoissa. Heinät on vedettävä maantien takaa, joten pitää olla hommassa myötäänsä. Olemme tuumineet ottaa sen Junttilan Liisa piijaksi, sillä emäntä oli sanonut, että hyvin se tehtävänsä tekee. Arvelimme luvata palkkaa 70 mk, mitähän Sinä tuumaat tästä meidän hommastamme?
Emäntä oli tuumannut, että kyllä hänen on siellä hyvä olla vaan minusta tuntuu, ettei hän ole siellä enää, kun Sinä tulet kotiin. Tuopas hänelle nyt viiniä tai konjakkia, sillä hän tuumasi, että sitä pitää aina olla varalta. Kunhän oli keväällä sairaana, sanoi silloin Sinun tuomasi viimeisen nauttineensa.
Täällä kävi viime perjantaina agronomi Kuusisto. Hän otti tietoja karjasta ja kehotti meidän nyt ensi syksynä ottamaan yksi tai kaksi niitä talousseuran palkkaamia harjoittelijatyttöjä.. Hän tahtoi tietää varmaksi, vaan sanoin, että kun sinä tulet kotiin vasta päätetään. Tule nyt pian kotiin. Se on ajatusteni alku ja loppu. Ilma nyt on tyyni ja lämpöisempikin kuin pitkään aikaan. Jenny on Raudasmäellä. Heillä on vierailuiltama siellä. Junnun on kyydissä Köseröllä. Sarjanahteelta on käytetty kolme tammaa Köseröllä. Kalervo huutaa.
23 p. On niin kylmä tuuli ja pilvessä. Illalla vähän satoikin, vaan niin vähän, ettei maa paljon kastunutkaan. Olen jo pyörällä ajellut maantielläkin. Tahtoisin jo mennä sillä Mehtäläänkin. Puhuin Jennillekin, että haluaisin siellä käydä vaan hän ei puhunut mitään, niin miksi minä aina pyrin joka paikkaan, ajattelin heti. Lapset vielä nukkuvat, joten on niin rauhasta. En Jennyäkään ole vielä herättänyt. Miehet ovat syömässä. Junnu korjailee kärryjä kartanolla. Lopetan nyt ja menen puuhiini. Sinulle ensin lämpöinen tervehdys eukoltasi ja lapsilta”