Kirje 1910-5-5, Helsinki

R.K! ”Kirjoitin eilen ja juoksin asemalle vaan en ehtinyt saada junaan, kun sulkivat aseman oven nenäni edessä ja näin se jäi pois. Toin sen kotiin, kun varmasti uskoin tänään saavani teiltä kirjeen. Pelkään, että tähän panemani ohjeet myöhästyvät muutamissa suhteissa. Ajattelin siten, että kylvöt olisi paras järjestää siten, että Iisakki menisi kolmen hevosen ja uuden karhin kanssa ja tekisi kauran kylvön. Ohran kylvön voi tehdä kahdella hevosella Heikki, jos niin hyväksi näette. Ohran siemen 4 hehtoa Takanevalle on vietävä kotoa. Kenties siellä Mehtälän aitassa alaalla on vähän ohria, jotka saa ottaa, sillä ne ovat v.1902 (poutakesän) viljaa. Tällä aikaa, kun Iisakki on Mehtälässä, voi Junnu poikain kanssa tehdä niitä valmistustöitä. Hyvä olisi, että sillä uudella karhilla ajaisi kotona ja myös Hakolan ja Tammalan auramaat ja hyvää taitaisi tehdä Korpihaallakin. Olen tästä karhista puhunut, kuten tutusta asiasta, sillä lienette saanut tiedon sen saapumisesta Ylivieskaan ja toimittanut sen kotiin. Se painaa 130 kg. Se on kallis karhi, vaan luulen sen pellon maksavan.Se Mehtälän kysymys on vaikea kysymys ratkaista. Koettakaa saada hetkeksi sinne joku vakava ihminen Hiljalle toveriksi. Tuumikaa nyt miten parhaiten näette. Heinät myös jossain määrin määrää miten on meneteltävä. Kirjoita nyt usein, varsinkin kun on kylvön aika, että pysyn mukana. Joko Kertun nupukka on parantunut? Käytä lääkäriä aina kun tuollaisessa paikassa on kipu. Kunhan ei olisi tulirokkoa. Apu on varsonut. Pienen possun saatte astuttaa heti, kun porsaat otetaan alta. Antakaa toinen porsaista muille vai kuinka?. Kun vasikat viedään Mehtälään”
Aika?? R.K ” Kylläpä ne voit tuli olemaan liian kauan. Eikö olisi joutunut lauantaina voijunaan? Lähettäkää nyt ne J.K.Tuomikoskelle Hankoniemeen. Rahtikirjoja ei ole vaan antaa niiden asemalla kirjoittaa. Rahti maksetaan Hankoniemessä. Jos saatte siellä 2:60 niin saa myödä. Käske Jennin käydä Hirvosen kanssa puhumassa. Siihen hintaan saisi tehdä kiintiökaupan syyskuun loppuun. Jos niissä on epäilyttävää dritteliä, niin saa myydä 2:50 penniin. Olen ajatellut lähettää täältä yhden kollin likaisia ja uusia vaatteita. Ostin vähän kesävaatteitakin teille.
Kirjoitan Junnulle ja Iisakille. Tuumi Iisakin kanssa siitä Mehtälän kylvönteosta. Monessa suhteessa luulen sen miehekkäämmästi käyvän, jos Iisakki on mukana. Ellei sinne perjantaina mennä niin maanantaina täytyy painaa täydellä voimalla. Olisi hyvä, jos ennen pyhää tehtäisiin talon tykönä ja maanantaina joutuisi sitten Takanevalle. Talon tykönä ei tosin kauan viivy, jos muuten on parempi se lykätä maanantaiksi, vaan silloin täytyy panna ainakin 3 hevosta ja tarpeellinen määrä miehiä. ”