Kirje 1910-5-9, Helsinki

R.K Kun kirjekortissa lupasit kirjoittaa lauantain postiin, niin jäin sitä odottamaan maanantaihin ja sitten viivyin niin myöhään valiokunnassa, etten ehtinyt saada postiin, muuta kuin kesken kirjoitetun kortin, joka sekin tahtoi jäädä pois. Kello lähentelee 12 yöllä 10. päivää vasten, kun tätä kirjoitan.Emännälle ja Iisakille olen myös arkin kummallekin kirjoittanut. Toivottavasti emännällä on kaksi kunnollista toveria ja sinun pitää varoittaa, etteivät ne jätä häntä aivan yksin, sillä kaikessa hiljaisuudessa kaipaa se seuraa. Minusta olisi hyvä, jos hän taipuisi ottamaan sinne sen kylpyammeensa ja hautomaan siellä nätissä saunassa itseään joka päivä. Jennin tai sinun pitäisi koettaa häntä tähän taivuttaa ja kirjoitin siitä minäkin. Saunaahan voisi hyvin lämmittää ja tytöt laittaa veet. Siellä olisi myös männyn kärkkiä. Sinne ei kannata mennä lyhyen ajan takia, vaan vaikka hän tulee pois heti, kun tulen kotiin, niin sittenkin hänellä on aikaa parikymmentä päivää ja siinä voi terveyttää hoitaa paljon. Hän on elänyt jo siksi kauan, ettei hänen tarvitse välittää kenestäkään, vaan tehdä niin kuin hyvä on. Käske Jennin pyörällä mennä viemään nyt heti tämä kirje hänelle ja pitämään neuvotteluja hänen kanssa mm. tästä ammekylpyhommasta. Ja jos hän lupaa ammeen sinne ottaa, niin saa sen Junnu heti viedä. Jos Jennin ei sovi mennä, niin käy sinä. Olisi sangen tärkeää, että hän viihtyisi, sillä siellähän hänen olisi paljon helpompi ollakin, kun kotona, jossa se riehkasee liiaksi. Arvaan, että se sydämestään haluaisi Kertun sinne mukaansa. vaan ne lapset on siksi äitiin ja toisiinsa kiintyneet, ettei siitä taida tulla mitään. Käykää nyt siellä silloin tällöin kun on pyöräkin. Minä ajattelin vähän sitä sisar Anttuunaa sinne, vaan jo luulette voivanne asian muuten järjestää, niin tehkää se. Luultavasti on Iisakin oltava siellä niin tulee tehdyksi ja emäntä vaatii, niin senkin jälkeen kunnes tulen. Luultavasti Iisakki ottanut 4 hevosta mukaan, kun kaura on kotona tehty ja santaa saattaa levittää varsoilla Louhella Sampolla. Ehkä se Jussi on paras panna Iisakille toveriksi, jos se toisia viivyttää. Olisi hyvä, jos emäntä antaisi Iisakille kahvia siellä, kun hän ei voi itse keittää. Tästäkin sopisi huomauttaa sopivalla tavalla. Mehtälän kylvön tehtyä, ei Mehtälään sovi jättää muuta kuin Hurja. Se tekee halla, kun talon väkevin hevonen lienee äitinä. Jätän tähän kello12.20 Hyvää yötä.
Kello 4 j.p.p. Tulin juuri valiokunnasta ja sain korttisi. Kyllä sinne pitäisi laittaa nuori karja ja toinen tyttö. Ei Kerttu riepu taida tulla ikävältään toimeen Mehtälässä. Kunhan ei viemämiehen kanssa jo palannut. Pahahan onkin, jos hänellä on ikävä. On ollut niin kiire, etten ole joutanut lähettämään sitä vaatekollia, vaikka on mielessä ollut. Lapsukaisille olen laittanut, että voitte kesän mukana kulkea. Koetan huomenna saada sen asian toimeen.
Kumma on, ettei Apu ole vielä varsonut. Nyt se lienee jo tapahtunut. Ei minulla ole mitään sitä vastaa, että myytte ne porsaat, kun on iso possu tiinennä, vaan ajattelin Mehtälään toista. Koeta nyt ahkeroida, että saisit useampia sanoja. Järjestäkää nyt käytännöllisesti ja hyvin se Mehtälän asuminen. Navetan lämmönkin takia olisi sinne hyvä viedä nuori karja. Lantaa myös kaipaa se talo. Junnu on oikeassa, ettei rupea suutariksi, jos kylvötyöhön on sopiva aika. En nyt muista mitään erikoista Hyvästi! Paraimmat terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”