Kirje 1910-9-27, Helsinki

Helsingissä ?? R.K ” Kun nyt on aikaa niin kirjoitan, vaikka ei ole erikoista asiaakaan. Kun niiltä savenajajilta loppuu pian ajo, niin maksakaa niille Junttilaisille 15 penniä kuormalta niin suuresta summasta, kun ne sanoo kumpainenkin Heikki heillä olevan. Sano, että lujetaan sitten kuormat kun näkee, sillä ne mahtanee olla nyt lumen peitossa. Jos ovat erehtyneet, niin siitä voi kyllä sopia jääkööt saamaan tai maksamaan, sillä suuriin se ei mene. Kun Heikki ja Janne saavat sen palstan niin Ukko on tuotava kotiin, sillä mitä Mehtälässä on ajoja, niin ne ajetaan viime keleillä.Ottakaa se nimismiehen renki tai Wiitakankaan nuorempi tai Roivainen Hilpan parille?, kun Ukko tulee tiuhtiammeksi. Kun tulen noin kolmen viikon kuluttua, niin järjestän asian toisin, jos tarvitsee. Roivaiselle ja Jannelle en tiedä muuta työtä kuin lankun sahausta, vaan ne ei taida sahata sillä vanhalla taksalla penni vahvuus tuumalta saumasylistä. Enempää ei kannattaisi maksaa, kun vesisahalla saa tarkempaan puun. Ne tukit saisi vetää Mehtälästä Jyrkän sahalle. Laittakaa nyt niitä latvoja korjaan kuten viime kirjeessä neuvoin. Ei saa odottaa niiden kaikkien karsituksi tuloa, sillä ne peittyvät lumeen. Wetäkää vaan järkiään pois. Kun tulen kotiin niin sitten lajitellaan ja parhaat sirkkelöidään. Osa viedään Mehtälään ja tullessa tuodaan tukkeja, joten niiden veto saa siirtyä. Wetäkööt halot, latvat, rimat, jos niitä olette saanut sekä heiniä toistaiseksi. Jos Wiitakangas on sahannut aidaksia niin ne saisi ajaa kotiin sekä niiden havot..
Warsakarsinoita saisi myös ajaa, ettei olisi palava karsina jalkain alla. Päätallissa ei käyne vielä ottaminen. Kani kai kohta tekee pentuja. Koettakaa nyt pitää hyvästi sitä, että viihtyis poikainsa kanssa ja olisi antaa niille ruokaa. Onko vasikoita otettu sitten, kun läksin. Älkää juottako, ellei ole mieluisia. Miten se nuorin lapsemme viihtyy vai onko niitä kaksi.
Niin minulle uni Matti sanoi yhtenä yönä. Tällä kertaa tyttö ja poika. Tutkipa onko sen puheissa perää, vaan kulkiko se narrin kengissä. Hyvin olen minä voinut, vaan kumminkin joskus vatsani ronklaa sen verran, ettei maista ruoka. Kumminkin olen lihonut 11/2 kiloa. Panepa se resepti kirjeeseesi sieltä salin kaapin päältä, niin otan sitä parkivettä, jos sattuis ruokalysti vähenemään.
Ei se Kantolan Aukusti tainnut ruveta luuvan tekoon. Olisin sen parhaiten hänelle uskonut. Liikalan Pekka ja Janne sen taitaisi ottaa, vaan en luota niihin oikein. En ainakaan ennen tuloani voi luvata heille. Aijoin kirjoittaa kivien laitostakin, vaan se puuha saa olla toistaiseksi. Tiedustelkaa kruununveron maksua, ellei sitä ole jo tapahtunut. Jos on ollut niin maksakaa kuittia vastaan nimismiehelle. Käypä katsomassa ladossa millainen järjestys siellä on. Samoin myös silppuhuoneeseen tirkistä mennessä. Lopetan tähän. Kenties en nyt sunnuntaiksi kirjoita, kun olen näin paljon lörpötellyt. Käske nyt lapsien kirjoittaa isälle. Joko Kalervo puhuu. Hyvästi nyt. Parhainta vointia toivoo teille kaikille Kyöstisi”
RK ” Kirjoitin eilen suurella kiireellä Jennille. Nyt viimein tapasin Kurikan ja hän sanoi luovuttaneensa koko oikeudet kustantajalle, eikä tiennyt varmaan mistä saisin nuotit. ”Koiton” sanoi näytelleen sitä viime talvena, vaan eihän niitä tahdo saada kiinni täällä asianosaisia. Suomalaisella teatterilla on kesäloma ja kaikki näyttelijät poissa, jotta ei ole toivoa sielläkään. Minua harmittaa Jennin puolesta, sillä kappale on muuten harjoitettu ja tullenee juhannuksen aikana näyteltäväksi. Jos joku onnellinen sattuma johtaisi minua niitten perille, niin lähettäisin ne tietysti, vaan luultavampaa on ettei puuhastani ole mitään tuloksia. Eikö sopisi vaihella lauluja jne. jotta pääsisi eteenpäin.
Kuten sanoin, tulen juhannukseksi kotiin, sillä paperit ovat jo Pietarissa loman pyynnissä. Kirjoitan vielä tulostani, vaikka se onkin jokseenkin varmaa, etten pääse ennen lauantaita sinne. Anna Jussille tämä toinen kirje täydennykseksi eiliseen kirjeeseeni. Se kylvöhomma on hänelle outoa, niin selvitin vähän tarkemmin, ettei hänen tarvitse epäröidä. Itsekään en ollut eilen varma, pannaanko juhannusruista peluskin kanssa vaan nyt kysyin ammattimiehiltä ja he ilmoittivat sen kyllä käyvän.
Kun anomuksemme ovat menneet, niin alkaa täällä mennä entistä paremmin ja minä olen tyytyväinen jo kohtalooni. Jos tulet tänne kuten viimein kirjoitin niin on pyhän aikana lähdettävä, muuten menee käyntisi yhtä tyhjiin kuin viimein. Koneen ostajalta en ole saanut mitään tietoa, joten se lie sammunut siihen. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”
R.K! ” Tuo ladon katto on ollut täällä mielessäni joka päivä, kun näin, että siitä oli yksi takstooli mennyt poikki ja sanoin Iisakille että lumi pitää luoda pois sen päältä. En ymmärrä onko se kokonaan painunut sisään vai onko se suistunut alas. Kirjoitan tästä Iisakille. On omituista kun tätä matkallakin mietin, miten sen voi korjata, vaan en muistanut heti kirjoittaa.
Sano Jennille, etten ole saanut myydyksi kumpaakaan dritteliä, sillä pakkaavat tänne Hankoniemestäkin 2:50 pennillä kilon ja minä en viitsisi siihen myydä. Luulen saavani kuitenkin täällä menekin, joten saa lähettää niin kauan kuin kiellän. Minä maksoin Haapalalle velkaani koko palkallani, joten minulla ei ole nyt panna teille. Woin saan sunnuntaiksi myydyksi, joten lähetän heti. Jos ahdistaa niin selittäkää emännälle, joten hän voi lainata pariksi päiväksi.
Wai sairastaa nupukkamme. Olipa onni, että hän parani ja säilyi meille. Warokaa, ettei pankkipäivänä pääse lapset kamariini, jos siellä isorokko rupeaa liikkumaan ja käyttäkää kaikkia mahdollisia varovaisuus keinoja. Rokottakaa joka lapsi, sillä se ei vaikuta kuin kaksi vuotta ja Wienonkin rokotuksesta lienee enempi. En ehdi enempää. Senaatin eron jo tiedätte. Saapas nähdä mikä tästä leikistä tulee. Parhaat terveiseni Kyöstiltäsi”
JK. Tietysti sinun tulee sanoa kaikkien sairaus minulle. Mitä minun silloiseen sairauteeni tulee, niin tekoni oli ehdottomasti oikea, sillä silloin ei ollut sinusta kysymys, vaan myös Kertusta, ja olisi ollut silloin rikos lisätä kuormaa kuorman päälle.”