Kirje 1911-2-12, Nivala

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. En oikein tiedä, mitä kirjoittaisin talousasioista. Sanoinhan miten ajoja ajetaan. Heinänvetoa en osaa tarkoin sanoa. Lauantaina olivat karia vetämässä Mehtälän tielle. Samppa veti Huilulla heinää ja Matti Hurjalla sikain karsinoita, sillä tahdoin, että ne ovat tyhjennettävät. Yhdeltä mieheltä siinä nyt vähän aikaa meni. Tytöt olivat apuna.Perjantaina saimme hyvästi ison emon ulos eikä se jalka taaskaan ollut sen kipeämpi. Hyvin se sillä seisoi ja juoksi eikä ole hätääkään taas. Nyt, kun saisimme sen porsivaksi. Emme ole huomannet sen toisen pienemmän emon astumista. Niistä Köserön längeistä ei ole kuulunut mitään. Siitä ladosta, jonka Eemeli osti ei tullut kuin neljä häkkiä. Ei hän niitä lisää kumminkaan vaatinut kun arveli niiden piisaavan.
Aivan myötäänsä käydään heiniä kysymässä. Myydäänkö niitä olkia myöskin vaan kaikista olemme kieltäytyneet kunnes tulet kotona käymään. Iisakki sanoi, ettei Takanevalla ole enää kuin 9 aloittamatonta pohjaa. Oljista kysyin Iisakilta, kun niitä ei ole karjaladossa. Hän sanoi, että sänget pidetään sillä tilalla. Pumpusta tulee vähän vettä, vain arvelivat tytöt, että päälyvesi siitä aina menee pois, että sitä pitää myötäänsä uutta vettä panna. Jos se on rikki?
Lähtösi jälkeen täyttyy nyt kolmas dritteli. Yhdestä on vasta otettu maksu, vaan kassassa ei olekaan rahaa. Savenajajat ovat käyneet hakemassa ja palvelijoista yksi ja toinen. Tänään aamuna tuli ilmoitus Ylivieskasta, että heinärahoja tulee 50 mk. Ostamme nyt Korvalta niitä kauroja, sillä ne 5 htl, jotka käytettiin, ovat jo melkein kaikki. Käytetäänkö ne kaurat tässä tulimyllyssä.
Täällä käypi nyt semmoinen huhu, että vallesmanni on sanonut pellot 90 hehtaaria suuremmaksi kuin ne ovat ja sen ostajan kanssa on tullut kova riita siitä. Kertoivat ensin, että hän tahtoi 10.000 mk alennusta, vaan siitä on tullut kova riita ja nyt sanovat, että hän on sopinut 1000 mk ja sen mustan hevosen, kun vallesmanni antaa. Eikös ole somas, että saattaa olla noin viekas.
Tuo Wäänäsen kartano täällä on melko kurjalla alulla. Se Raani on hommannut siihen kahvi- ja ruokapaikan tai myymälän. Ja nyt se on kaikkien juoppojen olinpaikka ja nyt nuotkin juopot isännät ovat siellä myötäänsä. Rouva kuului olevan parempi ryyppäämään kuin itse herra. Mattilan isäntä on juovuspäissään vaihdellut hevosia, niin että on saanut konin ja vielä 200 markkaa päälistänyt. Emäntä on koettanut purkaa kaupan, vaan ei ole onnistunut. Heille on nyt syntynyt tyttö ja eilisen päivänkin Taneli oli Raanilla juomassa. Imeekö silloin lapsi äidistä isän kunnioituksen? Lämpöisin tervehdyksin eukkosi”