Kirje 1911-2-15, Nivala

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. Kyllä se tuntui nyt lystiltä, kuin määräsit urakkatyöksi sen latvojen karsimisen siellä Sarjanperällä. Iisakilla oli semmoinen käsitys, että mennään täältä kolme miestä ja hevonen viikkokuntiin. Tänään siellä kävi Iisakki Köseröllä, joka oli uusista längistä ollut niin iloissaan, ettei Iisakki tahtonut voida hallita sitä. Heikki Raudaskoski on ottanut karsimisen vaan palkasta ei ollut puhetta. Korva oli tahtonut kauroista 61/2 mk, vaan Iisakki kävi osuuskaupassa kysymässä, niin sieltä luvattiin 6 mk 25 p niin Korvakin antoi 6 mk 20 p ja niitä otettiin 10 htl.Olen täällä vähän kulkenut jauhojen tarkastuksessa. Saa nähdä onko siitä yhtään apua. Siat eivät nyt paljon saa. Se toinen niistä nuoremmista emoista on nyt astutettu, vaan se tuli vähän sairaaksi, sillä se karju ajoi sen ensin lumihankeen, joten se taisi tulla huonoon asemaa sen astuissa. Jo se tänään on syönyt, joten olen levollisempi.
Siihen Junttilaisten savikoloon oli ruvennut tulemaan vesi, vaan he olivat heittäneet kyynäräisen väliseinän ja ovat nyt saaneet sen toisen palstan vedetyksi. Nyt on ne auramaat enää. Eno juuri hyppyyttää Valpasta ja kyllä se ukko kovin nykii. Nytkin nykäsi, että hyvästi eno pirahti. Nyt on suojailma, joten voisi olla ulkona kauankin.
Weikko se aivan mähkii suksien kanssa siellä ja posket on niin punaiset, että lumikin punottaa siltä paikalta, jossa hän on. Karjakkokouluun on ilmoittaneet Raappana ja Sarjanperältä kaksi tyttöä muita ei ole varmoja.
Toisinaan tulee aika pitkäksi vaikkakin ovat lapset seuranani. Tämä päivä on taas pitkä. Olen niin monesta asiasta sinulle puhunut, vaikka saattaa taas kaikki johtua väsymyksestä, kun on nyt pitänyt leipoa joka päivä, kun on suoja ja tytöt ei joutaneet auttamaan, kun Ainia ja Hilja on vaivannut lentsu, joten vuoroonsa ovat olleet pois navetasta. En ole löytänyt sitä viheriäkantista kirjaa. Kaihoten kaipaava eukkosi”
Jumppanen on Sievissä kuollut äkkiä.”