Kirje 1911-2-19, Nivala

R.K! ”Nyt on sunnuntai, on niin kova pakkanen ja aurinko paistaa kuulakkaalta taivaalta, joten huoneesta katsoen näyttää ulkona niin kovin kauniilta nuo huurteiset puut ja kimalteleva hanki. Weikko juuri juoksi tuohon ja käski sanoa isälle, oho, jopa laitoitte komian kortin. Hän tuumasi vain, että enpä minä näytä oikein isää tottelevan, koska ajan noin vain kovasti, vaan eihän tuossa näy tyttösiäkään.Kari on nyt ajettu ja loppuviikolla tyhjensivät miehet vasikkain karsinoita ja heiniä ne vetivät myöskin. Sinne Sarjanperälle ei mennä aivan heti, kun se yksi mies siellä karsii, niin ei se käy joutuin. Kalle menee nyt kotiinsa ensi viikoksi. Ohria käytettiin 10 htl hevosille. Ne apulannat on maksettu ja myöskin kirkollismaksua käytiin tahtomassa. Se oli 39 mk 30 p, sen maksoimme ja kuitin saimme. Lähettämäsi rahan sain, josta kiitos. Annoin emännälle sen 100 mk.
Opettaja Laaksoa on sakotettu 150 mk ja juuri kun hän oli tullut käräjiltä, tuli tarkastaja. Hän myöskin tahtoi kuulustella lasten vanhempia ja muita kyläläisiä. Minäkin menin, kun käskettiin vaikka minulla ei ollut mitään sanomista. Siellä oli melko paljon ihmisiä, oli rovasti ja parturska pastorin puolesta. Tarkastaja luki ensin Waselin kannekirjeen ja kysyi sitten Waselilta, josko se on totta mitä hän tuossa kanteessaan sanoo ja hän sanoo sen olevan totta. Sitten hän luki lääkärin todistuksen ja Waseli ja opettaja saivat poistua, jonka jälkeen tarkastaja kyseli lasten vanhemmilta onko opettaja Laakso käyttäytynyt niin kuin opettajan ja kansalaisen tulisi käyttäytyä, johon Jaakko Hourula poliisi, Taneli Mattila ja joitakin muita sanoivat, ettei ole mitään muistuttamista ja sitten kysyttiin yleisesti, jos on jotakin muistuttamista niin pitää nousta seisomaan. Kukaan ei noussut ja silloin päättyi kokous. Woi tuota ihmisten pikkumaisuutta ja tyhmyyttä, mitä kaikkea se aikaan saa.
Nyt on ilta, kun tätä jatkan. Lapset nukkuvat. Pisti taas vähän ikäväksi, vai eikö liene paras kun panen nukkumaan, ettei tunteet saa valtaa. Otan kirjan ja luen, sillä eihän olisi meidän tulevalle pienokaiselle hyvä, että itkisin. Siis hyvää yötä. Jumala Sinua suojatkoon. Kaipaava eukkosi”
”20 päivä ”Se vallesmannin on Oulussa, kuin kuului olevan kuvevikanen. On taaskin kova pakkanen, joten keli on huono. Rupeavat ajelemaan sontaa Korpihaalle”