Kirje 1911-3-12, Helsinki

R.K. ”Sain Eemeliltä kortin, jossa hän ilmoitti tulevansa tiistaina tänne, joten hänen mukanaan saan sen pyytämäni paperin. Mitään erikoisempaa ei minulle kuulu ja sen tähden alankin isännöidä tässä kirjeessäni. Kirjoitan Iisakille myös muistilistan. Lue se, että pysyt mukana. Joelta on tietysti noudettu viimeiset heinät, kun keskiviikkona vietiin Leenalle ja torpparille. Takan ja tapeetit lienette laittaneet sinne nurkkakamariin. Ellette sitä ole vielä tehnyt, niin uskon sen olevan työn alla.Lassila Knuuti pyysi tyttöään meille ja myös särvintä. Antakaa niille kuorittua maitoa pitempi matkalaisille. Sen Jaakolan isännän kanssa on parempi tehdä varma sopimus niiden huoneiden vuokrasta. Ei juuri 5 markkaa enempi viitsisi maksaa niistä kahdesta huoneesta, kun ei ole muuta seinät. Tyttöjen kamariin ei soisi asetettavan muuta kuin kolme omaa tyttöä. Siihen tupaanhan voi 2 ottaa. Rippikoululaisia ei saa ottaa yhtään, jos se aika tulee yhtä aikaan. Jos Jaakolaan pitäisi sijoittaa, niin pitäisi sinne saada joku vanhempi joukkoon. Jos taas ne 4 kamaria pitäisi ottaa, joka ei ole luultavaa, niin silloin saisi panna karjakon sinne. Käykää Jennin kanssa katsomassa niitä huoneita. Ne kartanon puoleiset kuuluvat kai postinhoitajalle. Toivotaan, ettei tarvita. Jos miesoppilaita tulisi useita, niin kenties olisi paras ne sinne asettaa. Knuutin nuoremmalta Jussilta ne taitaisivat saada myös asuntoja. Täytyy Mehtälästäkin noutaa sänky ja tuolit, jos puute tulee. Minä aijoin Auringosta käydä kysymässä kiertokoulun pulpettia lainaksi. Siellä loppuu koulu tai on jo loppunut. Kirkonkylän pulpetit eivät jouda. Käske Iisakin jo tällä viikon tiedustella. Perjantaina olisi ne ajettava Lanterille. Päreenvienti matkalla myös voisi niitä tuoda, jos saa lupiin. Minä en tiedä piiri-isäntää, vaan kyllä Auringossa tietävät.
Siellä navetassa on katkennut yksi niska katossa. Luulen sen kumminkin pysyvän siellä. Huomasin sen lähtiessäni, enkä joutanut tarkastamaan sitä. Se on ehkä vaarallisena poistettava. Kenties saa olla ilman niskaa kevääseen. Käske Iisakin ja Enon se tutkia.
Siihen kanimökkiin olisi pantava katto ja ovi, että saa ne poikaset ylös tämän kuun lopulla. Kenties olisi hyvä panna ensin ne laatikkoon, jolla ne tuotiin ja tuoda tupaan. Kissoilta on ne tarkoin varottava. Jos se emo vaan oli ensimmäisinä päivinä yksissä toisen kanssa, niin ne pitää erottaa pian. Kani ei kanna kuin 30 päivää. Panee tilapäisen katon niistä aitan kattolaudoista. Ikkunaa täytyy myös jättää. Ellei Eno saa tätä toimeen niin pyydä Junnua.
Lypsintuoleja pitää nyt Enon tehdä ainakin 10 kappaletta. Niistä 11/2 tuuman vahvuisista lankuista, joita on tuvan katossa, tulee keviöitä. Entiset myös on korjattava. Sano tämä Enolle. Täytyy varata tällaisia jokaista varten. Samoin nisäpyyhkeitä ym. Muistakaa nyt Malkamäen Maijaa, niin ehkä selviinnytte asiasta.
Haluaisin olla ristiänne jakamassa, vaan en voi. Luulivat jo keskeyttävän istunnot, vaan ei kumminkaan niin käyne. Kirjoittakaa nyt heti oppilaiden luvusta ym. Kun käytte Amalia katsomassa niin voitte jutella sen Anttuunan kanssa, jos se haluaisi tulla Mehtälään. Ehkä emäntä hänen ynnä Mandan kanssa menisi aloittamaan sitten. Jos se haluaa olla Amalin apuna, niin ei sitä sitten kysytä. Kun kuulette hänen aikeensa, niin voitte toimia sen mukaan. Kunpa nyt pysyisit terveenä kuormasi alla. Anna Iisakille muitakin varten kahvirahaa, joten ei tarvitse sinun huolehtia. Kun saan vastineen niin isännöin lisähuolia teille. Hyvästi taas. Parhain tervehdys teille kaikille Kyöstiltäsi”
Loman saanti on varma. En kumminkaan tiedä, jos pääsen kotiin pyhäksi. Pelkään, että minun valiokuntatöiden tähden täytyy viipyä, vaan kaikessa tapauksessa tulen pääsiäiseksi kotiin. Älkää siis laittako hevosta sunnuntaina asemalle, ellen toisin ilmoita. Lähden valiokuntaan ja palattua jatkan.
Palattuanikaan en tiedä vielä lähtöpäivää. Kun Roivainen on ollut työssä, niin antaa hänen hakata tihiämmistä paikoista niitä kattotuolivärkkiä. ne pitää luonnollisesti ajaa myös sinne rakennuspaikalle. Myös hirsiä, jos tarvitaan. Jos tulen pyhänä niin voin ne itse hakkuuttaa, vaan muussa tapauksessa kelin vuoksi taitaa ne pitää hakata ennen tuloani. Havot pitää myös vetää Mehtälään. Sirkkelöimiset voi tehdä pääsiäisen jälkeen. Taas pitää lähteä istuntoon. Kolmena yönä on istuttu peräkkäin 2-3. Hyvästi. Lämpöiset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”