Kirje 1911-3-29, Helsinki

R.K. ”Alan jo vastaamaan eiliseen kirjeeseesi, vaikka toivonkin tänään saavani toisen maanantaipäivän kuulumisista Wai on siellä Köserö rampana. Kyllä siellä olisi sopivat kengät sille vieläpä pulttivälipohjatkin, jos haluavat lyödä sen kenkään, vaan ellei siinä ole sellaista ymmärtävää kengittäjää, niin antaa olla. Nyt pitää kumminkin pohjiaan myöten ottaa lanta pois karsinoista. Sano, että olen käskenyt ottaa pienistä karsinoista ja päätallista pois kaiken lannan ja tekemään päätallin oven eteen sisäpuolelle latvoista sellaiset portaat, että pääsevät varsat ulos ja sisään. Sitten tulisi hankkia hakoja niihin alle ja oljen pahnoja päälle. Kyllä se Köserö on parempi olemassa karsinassa, vaan pitäisi sen joka päivä antaa suitsissa jalotella. Jos ajot eivät hätyytä, niin on paras antaa olla avojaloin ja karsinassa. Louhta ja Hilppaa ei ehdottomasti tarvitse karsinassa pitää ennen tuloani.On hyvä, että olette kaivojen puhdistuspuuhissa. Kenties on parempi, että puhdistaa molemmat, kun kerran miehiä ottaa miehiä. Kyllä se Ukko saisi olla tiuhtiamena, kun muilla on perilliset. Tietysti se riippuu ajojen laadusta.
Antaa nyt sen nimismiehen rengin ensin maistella ensin kasakkana, ettei tarvitse katua. Kun viikon kaksi on ollut, niin voisi Iisakki kysyä sitten. 200 mk en kumminkaan enää anna, kun on kuukausi kulunut. Sanoit karjakon kaipaavan sahajauhoja. Niitä ei liene saatavana, elleivät ole ryhtyneet sirkkeliä pyörittämään ja lisäksi ne ovat pitäneet niitä tyyriinä. Jannen myllyllä ovat ne halvempia, vaan ei lie saatavana. Ei liene kuivikkeista puutetta ole. Kyllä hän tulee sen näkemään.. Niitä latvoja sinne Sarjanperälle pitää arvattavasti jättää ja hakata haloksi, jos ei niitä näytä sieltä kerkeävän saada kotiin. Kasakoilla ei niitä tarvitse ruveta hakkuuttamaan, sillä joutaa ne omat miehet huhtikuun lopulla niitä sahailla, kun ne eivät käy halkometsässä. Ladon niistä voisi parhaiten teettää ja viedä sinne jokiahteelle suovan paikalle, jos sinne on keliä vielä.
Wiime yönä kesti istunto 3 asti aamulla ja taas jatketaan kello 6 tänään. Istunnoissa alkaakin olla töitä. Pian tulee adressiasiakin esille. Työtä alkaa olla hurjasti, vaan eihän tuo kestä enää kuin kuukauden. Kunpahan niin kauan nyt tulisitte toimeen, niin pääsen minäkin huoliinne osalliseksi.
Miten on syntymättömän laita. Onko niitä yksi vai kaksi. Koeta nyt varoa nostoja ym. ponnistuksia, että saataisiin taas iloksemme terve tyttö, sillä sen luulen nyt syntyvän. Onhan kani tehnyt toiset poikaset ja onko entiset virkkuja. Warokaa nyt, ettei se poika sinne pääse. Kirjoita nyt ensi tilassa niin paljon kuin voit ja kerro ensimmäisistä vaikutuksista, mitä olette kursseista saaneet. Tuliko sinne Jaakolaan ketään kotikuria? Terveisiä kaikille! Onko siellä kissa käytännössä. Käske Wienon myös kirjoittaa ja tervetulleita ovat toisienkin mutkat. Woikaa mitä parhaiten toivoo Kyöstisi ja isä”