Kirje 1911-3-30, Nivala

??Nivala Maarianpäivänä R:K! Kiitos kirjeestäsi Nyt aattona vasta tuli se Sarjanperän homma valmiiksi ja nyt ruvetaan siitä rimoja vetämään. Köserön jalat ovat kipeät ja Junnu ja Iisakki sanoivat olevan sen sen vuoksi, kun se on avojaloin. Tahdoin, että heti vietäisiin Karsikas sepän luo, vaan eivät sanoneet Köserön kykenevän aisoihin ja kyllä se on kova kelikin läpi vuorokauden. Käskin Iisakin tuoda kengittäjän tänne, kun kerran kulki Sarjanperällä, vaan ei ollut tiedustanutkaan. Sen kavioita nyt voidellaan ja on karsinassa, vaan ei sen passaa kovin kauan liikkumatta olla. Kolmasti on ollut aisoissa sitten kun lähdit.Junnu oli täällä ja laittoi kanimökin ja pikku Oskarin kanssa tapiseerasi sen kamarin. Siitä tuli oikein nätti. Kouluun tulosta ei hän ollut oikein varma, kyllä hänet mielellään tahtoisin, saisin aina kaikkea sanoa, vaan en tiedä tuleeko. Torstaina tuotiin Ukko kotiin. Siellä Mehtälässä on vedetty se latokin Takanevalle. Me tuumasimme Iisakin kanssa, että nyt pitää puhdistaa ja laittaa tuo Muhjalan kaivo. Iisakki arveli, että otetaan Janne ja Roivainen työhön niiden latvojen halkomiseen ja Pekka kolmanneksi tuohon puhdistustyöhön, vaan se on mennyt kotipuoleensa Kestilään ja Taidetaan nyt ottaa Kalle. Se navetan katon niska, josta puhuit, meinasi jo tulla alas, vaan jäi se tukiseipään varaan ja Iisakki ja eno löivät sen lassoilla ylös. Eilen tuotiin Auringosta ne 5 pulpettia ja saahan niitä täältä kirkolta lisää, kun kuukauden perästä tänne vasta tulee kiertokoulu.
Eilen tuli jo karjakkokin. Hän on pienoinen ihminen. Kun hän kävi navetassa, niin hän tuumasi, että jopa on hauskaa heinänpitoa. Siellä hän käynyt joka kerta, kun siellä ollaan. Saataisi olla mukavakin ihminen. Ruuasta otti lujalle. Hän ei sanonut voivansa ruveta laittamaan ruokaa itse ja sanoi kelpaavan semmoisen, mitä itsekin syömme. Viimein myönnyimme antamaan ruuan. Kahvista ei sanonut välittävänsä ja sanoin, etten viitsi sitä tuhertaa ollenkaan, jos emäntä tahtoo, niin antakoon pannustaan ja niin se taitaa järjestyäkin.
Ne Jaakolan huoneet ovat nätit, kyllä siellä saattaa olla sen ajan. Siellä oli yksi sänky ja useampia pöytiä ja talonväki lupasi niiden olla siellä. Saa nähdä miten tässä järjestytään kunpa nyt pääsisimme alkuun. Kirjoitan nyt sinulle tietenkin usein.
26 p Kävin Kärenlammilla juuri. Siellä kävin katsomassa lähettämääsi seppelettä. Se oli kaunis ja lausetta ei olisi sopivampaa löytynyt. Maikki oli siihen niin ihastunut ja hän käski kiitoksen kanssa sen sinulle sanoa. Hän oli niin pahoillaan, kun et ole täällä, että olisit haudalla jotakin sanonut, kun Aaku on sanonut, ettei taida nuorisoseuralaiset mitään sanoa haudalla. Niin pastori haudataankin nyt 27 p eikä niin kuin ensin ilmoitin. Hänet haudataan Seppälän taka. En aio mennä sinne, kun turkkikaan ei sovi päälle ja toivon vähän, että emäntä menisi. Eemeliä odotetaan kantajaksi. Sinun käskykirjeesi tuli lauantaina. Nurmiselta sain tietää, että se Karsikas on käsityökursseilla päästäkseen sitten Sarjankylän kansakoulupoikain käsityön opettajaksi ja viipyy siellä vielä kuukauden. Tässä kulkee nyt häiritsijöitä, etten taida nyt jatkaa. Iltaa odotan
Nyt on ilta. Yhtään oppilasta ei ole vielä tullut. Aamulla alkaa karjakko kurssinsa meidän tyttöjen kanssa, joista Manda ja Nanni rupeavat oppilaiksi ja Aini menee Pyhäjärvelle. Hilja ja Hilda tulevat nyt olemaan tälle puolen. Panen tähän ilmoitetut oppilaat: — Monilla lämpöisillä tervehdyksillä kaipaava eukkosi ja lapset. Karjakko tahtoo sahajauhoja lehmien alle otetaanko niitä”.