Kirje 1911-3-4, Helsinki

Helsinki 4-5/3 11 R.K. ”Kiitos kirjeestäsi. En luullut siellä niin kaipiota olevan kirjeestäni, kun alituisesti olen lähetellyt kortteja ym. ja kirjeesi lähetysaamuna sait jo kirjeenkin. Myöskin Jennille lähetin kirjeen, kun en tahtonut sinua juoksuttaa vaunuja hankkimaan..Metsäasioista olen kirjoittanut, joten lienette jo suunnitelleet, miten sen järjestätte. Samoin luulen myös heinäasian tulleen minun puolestani selville. Kun siinä missä Ukolla ajetaan savia on kaksi peltoa karhihtematta, niin sano Iisakille, että ne saa jättää saviamatta, jos näyttää tulevan vaaralliseksi hevoselle. Ne saa kyllä ojastakin savetuksi muutenkin.
Mitä tuohon kahvihommaan tulee, niin aina se käänne kuten tiedät kadutti jo siellä ollessani. Nyt kun ajattelen tilaasi, niin arveluttaa se entistä enempi ja muut siihen ei rupea eikä sovi vaatiakaan. Järjestetään se siis toisin. Jonain aamuna, kun miehet ovat kahvilla, sanot sinä avonaisesti, ettet sinä jaksa terveytesi takia, (jonka syyt jokainen näkee) nousta niin paljon varemmin ylös ja sen tähden tämä kahvinanto täytyy lopettaa. Luonnollisesti kesäaikana annetaan samaan tapaan kuin ennenkin. Tämän lisäksi saat vielä sanoa, että vaikkakaan tämä ei ole ollut meillä tapana ollut, ettekä ole pestauksen aikana luultavasti ajatelleet, muuta kuin entisiä talon tapoja, niin on isäntä luvannut entisten lupaustensa päälle maksaa 5 markkaa vuoden lopussa kullekin. Myöskin voit sanoa, jos tahdot, että sitä alkuunkin ajateltiin antaa siihen asti, kun aamuin keitetään, jolloin eine viipyy pitempään. Tuumi tästä emännän ja Jennin kanssa myöskin. Luultavasti emäntä tätä lisämaksua pitää tarpeettomana, vaan enempi tyytyväisyys, jos se on tällä voitettavissa, kun 50 mk rahaa. Tämä pitää sitten ulottaa tyttöihin, ettei anneta niillekään eli he menettävät tuon 5 mk. Tämä pitää nyt puhua niiden kanssa myös selväksi, sillä koko juttu on syntynyt juuri tästä eroavaisuudesta. Järjestäkää tämä siis miten sovitte heidän kanssaan. Yhtäläinen menettely olisi minusta parhain, vaan sittenkin saatte tehdä miten sovitte, kun heidän kahvi ei tarvitse olla niin aikaisin. Myös yksi keino on se, että siirtäisi sen vain päiväkahviksi. Tuumikaa tätä Iisakin kanssa, jos tarpeelliseksi katsotte. Minä pelkään, ettet sinä vetoa olotilaasi tässä asiassa, vaan minun mielestäni se on luonnollinen syy, jonka ymmärtää tyhminkin eikä ole hävettävyys syy. Wetoa siis avonaisesti. Olepa nyt niin taitava isäntä ja emäntä, että tämän järjestät kaikkien tyydytykseksi. Kyllä minä sitten urakkani täytän.
Poikasista ei tarvitse välittää hölyn pölyä. Jos teillä on nyt useampia kasakoita, niin voit lauantaina antaa viime kerran, vaan muuten jo ennenkin. Sopii myös niin, kun Ylivieskaan lähtevät heiniä viemään, niin panet voita vain aamiaiseksi ja silloin puhut myös tämän aikeesi Olisi hyvä, jos ne ei rupeasi aamuin itse tuhrimaan. Tälle ei voi kumminkaan mitään, jos niin haluavat kunhan ei mene talon aikaa.
Se nimismiehen renki on paras ottaa kasakaksi siksi, kun tulen, jos se haluaa tulla. Niin näkee hänkin talon tavat. Kirjoitan vähän tähän mukaan tyttösillekin, kun he ovat jääneet huonommalle korttiosalle. Olen heille ostanut jo tuliaiset, joten voit sillä lohduttaa, jos nurraavat.
Kävin tänään sunnuntaina Petterssonilla. Terveisiä lähettivät. Woi kun ne poikaset ovat heikkoja varsinkin Pekka. Matilaisenkin näin vilahdukselta kerran. Täällä hän on luultavasti hierojana.
Huomautapa Eemeliä ja Jenniä siitä ilmoituksesta, joka on ollut pari viikkoa sitten kaikissa lehdissä, jossa Kansanvalistusseura kehottaa ennen 15 pv maaliskuuta hakemaan kirjastoille lahjakirjoja. Kunnankirjastolle on välttämättä haettava ja kenties voisi nuorisoseurakin hakea. Menköön Jenni huomauttamaan tästä heti Eemelille. Ilmoitus on ollut Helsingin Sanomissa ja Liitossa hiljattain. Kunnan vuotuinen avustus on myös hakemuksessa mainittava. Antakaa nyt sysäystä tälle asialle, kun nivalalaiset aina näissä asioissa nukkuvat. Anna Wienon itsensä lukea kirjeensä. Kerttua pitää sinun auttaa, jos se hätääntyy, ja jos Wienolta lukeminen hitaasti. En muista nyt mitään erikoisempaa. Kirjoita nyt heti, miten sinun kahvilakko onnistuu. Ottakaa apua muualta, kun tytöt sairastaa. Et saa ottaa uusia velvollisuuksia, sillä jalkasi ei kestä raskaan painosi alla sitä. Hyvästi ja tervehdys mitä lämpimin Kyöstiltäsi”