Kirje 1911-4-28, Helsinki

R.K. Kun kirjoitin 26 pnä, oli minulla tavattoman kiire. Aloitan nyt tämän kirjoittamisen aamulla ja lopetan iltapäivällä, jos sattuisin saamaan sillä välin kirjeen sinulta.Se sinun kohtalosihan se on ensimmäinen ja viimeinen ajatusteni aihe joka päivä. Sen rinnalla Mehtälään muutot ym. keväthuolet. Lupasiko se Ruiskun tyttö tulla? Ensi viikolla ei sinne tarvitse mennä töiden ellei heinän takia. Kylvötyöt alkaa siellä myöhemmin kuin kotona. Jos ette saa syrjästä apua, niin ehkä on paras panna aluksi sinne Mehtälään Aini ja Manda ja ottaa vaikka Aini Raappana muutamaksi viikoksi kotiin. Kun Laukkola tulee, niin ehkä hän ottaa meijerihuolet siksi kun sinä joudut emännyyttä hoitamaan. Matin lienette panneet kiertokouluun ja ehkä Aliisin ja Winonkin.
Kun kylvötyöt tulee niin ei Iisakki joutaisi Köserön kanssa olemaan sen viran todistajana ja olen sen tähden ajatellut Junnun saantia sinne. Ei minun tullut hänelle eikä isällesikään mitään puhutuksi, vaan laitapa Toivo käymään siellä ja pane mukaan tämä myötä seuraava lappu ja kutsu Junnu tai isäsi luoksesi. En minä häntä tahdo kiusata olemaan muuta kuin niin kauan kuin olen poissa ja ensi viikolla tuskin on tulonsa välttämätön, jos vastenmielistä on hänelle. Hänellehän voisi antaa sen nurkkakamarin asuttavaksi, sillä ei Loukkolaa viitsi sinne panna, vaikkakin se olisi hieman pelkona siellä. Se Miina täytyy sinun saada sinne heti. Ei tarpeen aikana jouda kaikkia hakemaan. Muista nyt, että tässä täytät tahtoni. Jätä myös emännyys Jennille. Emäntä ei saisi ruveta hyppäämään niin paljon, sillä jalkansa eivät sitä kestä. Jos Junnu saadaan Heikkilään niin kenties lähetetään Iisakki Mehtälään kylvöhommiin, sillä Roivaisella menee aitan kanssa pari viikkoa.
Sain juuri kirjeesi. Ei Maikin saliin voi mennä 13 rullaa, jos ne mitat olivat oikeat, jotka sain. Luulen poortinkin uupuvan, jos niin paljon menee ja silloin mitat olivat väärät. Lähetän ne rautatiepakettina ja poortia myös muutamia metrejä. Waikeinta on muistaa minkälaista oli poorti.
Jos olet pystykunnossa, niin ehkä viikon lopulla on paras muuttaa Mehtälään heinien vuoksi tai seuraavan viikon alussa siis 8 päivä. Antakaa Maikille yksi porsas. Astuttakaa heti se naaras. Ottakaa Silvastista naarasporsas, jos myytte oman, sillä Silvastin siat ovat eri tyyppisiä. Käskepä nyt se Junnu puheillesi ja koeta saada sinne. Hyvä olisi jos tulisi, vaan ei vastentahtoisesti. Kirjoitan hänelle”