Kirje 1911-5-4, Nivala

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi! Perunan siemenet on nostettu 45 saavia, vaan arvelimme, ettei ne vielä piisaa. Kuopassa olivat muuten pysyneet hyvinä vaan hiukan tuntuivat imeliltä kun keitettiin. Ei niistä nyt tullut paljon jäämään. Roivainen ja Janne kävivät noutamassa ne perunat, mitä olit luvannut.Eilen heti mentiin sinne vainiolle ja lyötiin levälleen ne lannat. Minä käyn tänään katsomassa onko ne hienona, kun niin pian saivat. Ei täällä vielä pysty peltotöihin, vaikka Iisakki niin yritti. Junnu tulee ensi maanantaina ja Loukkola tulee samana päivänä. Eilen Iisakki ja Leunee puhdistivat jyviä ja vietiin 21 htl myllyyn.
Voi, voi kun työ ei suju niin kuin se pitäisi. Me jo soitamme, vaan ei vielä aamulla, sillä olen vielä eineeksi keittänyt vaan olen arvellut, että enköhän soita aamullakin, vaikka Iisakki sanoi, että enohan se ne hevoset ruokkii. Sanopa sinä soitanko ne tuohon venymään, sillä kyllä tuo Antti on melkoinen ja Samppa myös. Kahteen viikkoon ei ole sanottu tarvitsevan tulla sahalle. Ruiskun tytöistä ei kuulunut mitään.
Tulevalla viikolla mennään Mehtälään vaan emäntä sanoi, ettei voisi mennä ennen kuin minun elämässäni on muutosta tapahtunut. Karjakko meni. Otimme häneltä 20 mk. Sanoin emännälle, että eiköhän me pidetä kahtia tämä raha eikä anneta kassaan, johon emäntä kovin mielistyi. Kiitos niistä tuliaisista ja pikku tossuista, ne olivat niin nätit. Ne elvyttivät ja virkistivät lamaantunutta mieltäni, joka toisinaan niin vaivaa. Lapset ovat salissa tarkastelemassa hattuja ja tuntuvat olevan hyvin iloisia jokainen. Nyt on niin kaunis ilma taas. Ei luulisi kauan viipyvän, kun pääsee pellolle. Kirjeesi Laurille taisi joutua juuri parhaaseen aikaan.
Kirkkoväärtiehdokkaita en varmasti tiedä, vaan ovat sanoneet sen kolmannen olevan Vähäahon isännän. En jouda enempää, kun aamuasiat ovat rempallaan ja lapset paitasillaan. Aliisa ja Vieno ei oikein tykkää olla koulussa, sillä he eivät sano jaksavansa lukea niin paljon ja eilen oli Aliisa pantu nurkkaan, niin siivo tyttö. Jumala kanssasi kaikessa työssäsi. Hän valaiskoon järkesi Lämpöinen tervehdys omaltasi”