Kirje 1912-3-4, Helsinki

R.K. ”Aikomukseni oli eilen jo kirjoittaa sinulle, vaan jouduin yhteen valiokuntaan, jonka työ kesti pitempään ja niin sain viime minuuteilla Kertulle vain kortin. Nyt nukkuvat kaikki koko talossa, kun tätä kirjoitan. Mitään erikoisempaa ei kuulu. Saalasti oli katsellut huoneita Relanderin kanssa ja ottaneet itselleen ja kun sitten kaksi huonetta rinnan eräällä leskellä, niin otimme ne Alkion kanssa. Ne maksavat yhteensä 125 mk/kk ilman ruokaa. Ruokapaikka on kumminkin aivan lähellä, joten matkat eivät tuo haittaa. Tämä paikka on aivan lähellä sitä paikkaa, jossa sinä kävit minua katsomassa. Työn alku tuntuu sangen ikävältä. Tänään menemme kirkkoon ja linnaan. Mitään erikoista en tänne tiedä ja niinpä alan jutella niitä kotiaskareita.Lähetäpä minulle tänne Köserön valokuva. Olen kaupoissa vähän ja jos se kehittyy pitemmälle, niin on se tuotava tänne laulajatar Aino Acktelle. Hän ja miehensä omistavat täällä lähellä Helsinkiä maatilan, jos kauppa syntyy, tulee Köseröllä loistopäivät. Jos tiet ovat kuivuneet niin käske Iisakin se käydä kengittämässä Karsikas sepällä ellei kaviot lohkeile. Kengät ja naulat on vietävä mukana. Ajaa sillä saa vaan ei rasittaa ja ruokkia hyvin.
Iisakille puhuin paljon töistä, joten ei tarvitse niistä nyt kirjoittaa. täällä on vesisade, jos siellä on myös niin luultavasti on savikolot täyttyneet vedellä. Kumminkin voinee sitä vielä jatkaa uusista koloista, kun ilma tasaantuu. Junttilan Heikin ajo ei ole välttämätöntä, joten sen saa lopettaa jos tahtoo, vaan siitä Roivaisen pellolta ei saa vielä jättää kesken. Ilmojen tasaantuessa on tehtävä uusi kolo, jos entisiin ei pysty, joten ne ruismaat tulee savetuksi kaikki. Puhu nyt tästä Iisakille niin näet miten asiat kehittyvät siellä savikoloilla. Kirjoita nyt kaikesta.
Tuntuu niin kuin olisin jo kauan ollut poissa vaikka on vasta neljäs päivä. Kuinka sitten lapset ovat ikävissään. En ole joutanut kunnon korttia valitsemaan vaan lähettelen vuoroonsa niin saatte useammasti lähetyksiä minulta. Aloin pienimmästä. Onko Pentti vielä siellä? Kirjoitan samassa postissa sinne Alavuudelle ja käsken lähettämään asiapaperit rovastille. Sopiko lipposet emännälle? Talouspuuhista en nyt enempää kirjoita ennen kuin saan sinulta tietoja. Woikaa nyt mitä parhaiten ja kirjoita usein. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”