Kirje 1912-4-16, Helsinki

Rakkaani ! ”Kiitos kirjeestäsi. Kirjoita vain emännälle sairaalaan, sillä tuskinpa hän sieltä heti palaa ja jos hän sinne ikävöisikään niin kumminkin hän kaipaa kotia ja lapsia ja sinuakin ja suurella mielihyvällä lukee kirjeenne. Ei hän ole minullekaan kirjoittanut enhän suuresti odotakaan, kun kirjoittaminen on hänelle jo hyvin vaikeaa.Heikkilän kuvaa ei sinun tarvitse tänne lähettää vaan Ouluun. Ilma on täällä mitä herttaisin. Laivakulku on alkanut jos tämmöisiä päiviä on muutamia niin alkaa nurmen nukka mäen rinteillä näkyä vihreänä.
Karhin ajattelemattomasta teosta tekivät liian ison numeron ja Liitto menetteli suorastaan häpeämättömästi. Syytä on Karhissakin, kun ei heti ilmoittanut Liitolle asiain tilaa. Tekonsa on syvästi ajattelematon, vaan kyllä siinä on tehty kärpäsestä härkänen.
Viime yönä näin niin omituista unta, ettei se menen mielestäni. En osaa sitä selittää vaan odotan jotain merkillistä. Woihan olla, että unimatti vain konstaili kanssani.
Myllyä pitäisi tarkastaa ennen kuin sinne ryntää uudestaan vettä. Se pato on huono vaan ei sille taida voida mitään. Jos Ylikankaan Jussi käy niin puhu padon huonoudesta. Kun oljet vanhalta luuvalta loppuvat, niin Knuutin kujan varrella on se pieni lato vielä jäljellä. On surullista se rehun puute, joka luultavasti jo siellä ahdistaa. Kivimäelle täytyy antaa niin paljon kuin tarvitsevat. Kun kuukauden lopulla näkee rehuvarat ja kesäntulon, niin sitten voi päättää riittääkö muille. Korpihaan heiniä saa vetää talliin, sillä niissä on karvakortetta. Kirjoita nyt niin usein kun voit ja käske Wienonkin kirjoittaa omasta ja toisten lasten puolesta. Ilmoitapa, kuinka monta kaniinia siellä on. Minulla olisi 6 tilausta, saisin 45 mk, jos niitä on niin monta. Kenties senkin ikäiset, kuin ne tuvassa olevat pojat kelpaisivat. Relander sanoi niiden paikoin tapelleen ja purreen toisiansa vijaskoiksi, joten niistä tulee lahtikaniineja, kun tulevat hyvälle karvalle. Ne nahat jäi kotiin.
Onko Kivimäkiset puhuneet mitään siitä rahasta. Älä alota vaan jos antavat niin ota ja anna olla takanasi, sillä voi tapahtua, että minä tarvitsen sen täällä. Aioin kirjoittaa Jaakolle vaan en jouda. Toivon teille taas sydämestäni terveyttä ja reipasta mieltä Kyöstiltäsi”