Kirje 1912-4-28, Helsinki

Rakkaani! ”Kävin tänään Wilkunan luona ja viivyin siksi kauan, etten niin paljon kirjoita. Aikomukseni oli Iisakille kirjoittaa kylvöhommista, vaan eihän taida vielä olla pellolle kiirettä. Se Mehtälä on suurimpana huoleni esineenä. En usko siitä Kantolan Emmasta olevan sinne emännäksi. Ennemmin luotan Iidaan tai ehkä Wiiki menisi, kun olisi tottunut meidän elämään. Kyllä sinne täytynee viikon perästä mennä. Sinä et saa ruveta sivumennenkään itseäsi sinne esittelemään. Kenties kirjoitan emännälle ja pyydän häntä yhdeksikään viikoksi kylvön aikana, kun täytyy ottaa siementä aitoistakin, jotka ovat viljaa täynnä. Iisakki ei sinne joutune. Rehellinen on tosi Roivainenkin, kun vaan tulee avaimet säilöön. Ellei asia muuten järjesty niin panee sinne Iidan ja Enon. Eno tosin Huilun varsomisen takia olisi tärkeä kotonakin, vaan eiköhän se tule vahdatuksi ilman häntäkin, jos ette muuten suoriinnu. Eno saisi olla siellä kaikessa tapauksessa, ellei emäntä mene herättäjäksi.Kirjoitan samalla emännän kylpylaitokseen menosta, ettei luule häntä kesäksi Mehtälään komennettavan. Iisakin täytyi sitten appeesta pitää huolta. Puhele nyt emännän kanssa sinne menosta ja sano tämä ajatukseni Iidasta ja Enosta. Aluksi ei muita tarvittane, sillä siellä tulee kylvöhommia aivan vähän, joten ne voi Heikki ja ehkä Ilmari tehdä. En nyt kirjoita emännälle ennen kuin saan sieltä lisätietoja. Jos Eno menee kuten luulen pitävän asian järjestää niin voi sinne viedä varsojakin hänen hoitoonsa Aabrahamin ja Riemun. Hän voi korjailla aitoja ja hakata hakoja ja risuja ym. Jos taas joku muu paitsi Iida sinne menee niin täytynee panna Aini toveriksi. Nanni taitaisi ikävöidä kovin. Hän olisi tosin rehti. Kun puhut ensin emännän kanssa asiasta niin voit sitten puhua Enolle ja Iidallekin, jos se niiden osaksi tulee. Saa nähdä miten ne rehuja saa siellä säilymään, kun mennään. Pitää jyrkästi kieltää anto, ettei tule jälkipuheita. Ja jos jotain täytyy hädässä auttaa, niin se täytyy käydä sinun kautta tai ainakin tietesi. Ehkä Wiiki, Aini ja Eno asuisi sen. Kylvötyöt täytyy aloittaa heti miten. Ehkä viikon perästä. Kirjoitan Iisakille kylvötöistä ja sen mukaan saatte järjestää myös Mehtälään menon. Tähän postiin ei se ehdi.
Kirjoita usein vaikka vähänkin. Se tuvan kattaminen ei ole pakollinen, vaan mainitsin sen, jos kylvöä odottaissa olisi sopivaa aikaa miehillä. Siihen ei oteta kasakoita, sillä pidetään niitä sitten muualla. Se on kelvottomammille rengeillekin käypää.
Köseröä saa antaa kuten ennenkin. Sellaiset tammat, jotka eivät viime kevään astutuksesta ole tulleet tiineeksi annetaan 5 markalla, vaan muilta otetaan 8 markkaa ja 2 markkaa uusimisesta. Warsasta sitten 5 markkaa kaikilta. Toukokuulla ei niitä monta liene, vaan sano tämä kumminkin Iisakille. Kenties käyvät enempi, jos lasketaan 8 markkaan. Wanhalta luuvalta ei liene pehkut tulleet visuun. Ajata ne latoon kaikki. Se pikku olkilato lie paras ajaa tyhjäksi tallin päälle ja latoon. Yliluuvaan saisi jättää sänkyolkia muutamia kupoja säilöön. Kirjoitapa nyt Mehtälään menosta tietosi ja mainitse myös milloin pellolle luullaan päästävän. Nyt täytyy kiireesti asemalle. On koti-ikävä. Te siellä ja minä täällä, niin onko se ihme. Sydämelliset terveiseni teille Kyöstiltäsi”