Kirje 1912-4-3, Helsinki

Rakkaat kotona olijat! ”Kiitos kirjeestäsi. Sunnuntain tervehdys! Mehtälään meno riippuu ilmoista, joten päivää minä en pyri määräämään, vaan ainoastaan sen, että heti on mentävä kun kylvöihin pystyy. Murtaja on kai Mehtälässä, joten työt on alettava siinä järjestyksessä kun kirjoitin. Kun ruvetaan muuttamaan niin tyhjänä ei saa hevosilla palata, vaan voi tuoda olkia ja heiniä. Paljon ei siellä ole kumpiakaan, vaan ehkä kotona karjaan verraten on vielä vähempi. Olkia on siellä 40 kupoa?, joten niitä voi tuoda hevosille silppuoljiksi ainakin puolet.Eno ja Ida selviytyvät hyvin rehun tahtojista, kun eivät anna tukkuakaan kenellekään ainakin ilman sinun kirjallista lupaa. Sanokoot vaan, etteivät tohi kenellekään antaa, niin eivät tule pyytämäänkään. Jos taas vähänkin antavat niin on kaikki kimpussa. Varota vaan enoa, että pitää talon omasta huolta. Jos suora hätä on jollakin kuten sairas eläin ym. niin tulkoon sinun luo. Kun ilmat ovat kolkkoja niin mennenevät rahatkin tarkoin ja kun on 2 orittakin tallissa. Jos Iisakki kysyy mitä sanoin Timon tarjouksesta niin voit päästä lyhemmällä, kun et sano kirjoittaneen mitään. Ajattelin tosi kerran sen Hiljan ja Timon ottoa sinne Mehtälään vaan ei se voi tulla kysymykseenkään, kun se niiden asia ei ole pitemmällä ja kun se Hilja voi olla semmoinen äiti, ettei se kerkeä lapsiltaan mihinkään. Timon suhteen voi olla myös paras, että se tekee urakkatöitä ja on päiväläisenä, kun semmoista tarvitaan. Minusta tuntuisi, ettei se renkinä joutuisi Hakalasta aikanaan työhön ja ehkä ansaitseekin urakassa paremmin. Jos Jannella ja Timolla ei ole muuta työtä niin saisi he hakata pinoon niitä risuja elleivät lähde tukkijoelle kuljailemaan. Jos niillä on töitä niin älä huoli puhua mitään.
Aidat ym. ladotaan sitten kun tulen ja korjaukset voinee Eno tehdä. Timo sopii ottaa Heikkilään kasakaksi, jos tarvitaan. Se pystyy kaikkeen ja tällä kertaa sopii sinne paremmin kuin Mehtälään. Roivainen ei tarvitse toveria. Täällä on myös tavattoman kylmä ilma. Ei kuulunut vielä moni olevan pellolla täälläkään. Kehottele vaan hevosten vuoksi ajelemaan murtajaa ja rullakarhia niin pian kuin suinkin. Käske Iisakin käydä Korpihaalla katsomassa millaisessa tilassa siellä on pellot. Enon kanssa voit Mehtälään menoa ottaa puheeksi vaan siitä toverista voitte keskenänne sopia. Jos Emmaan turvaatte niin voisit hevosella käydä siellä ja samalla pyörähtää kotonasi ellei emäntä halua sitä Emmaa käydä kysymässä. Koeta Junnu saada turvaksesi edes silloin kun Korpihaalla ollaan, jolloin voisi ottaa muitakin avuksi ja näin pääsisi pian siitä huolesta. Älä kiusaa kumminkaan, jos ei ole mieleistä.
Olen tiennyt, ettei se mylly nyt tienaa, kun syksyllä särkyi pato. Sen kanssa pitäisi tehdä paljon työtä vaan kahden talon koira kuolee hoidon puutteessa kynnykselle. Sen vuoksi olen aikonut jo sitä kysyä ostaa ja teen sen kesällä, jos varani riittävät. Pate tarvitsisi olkia vaan niitä ei ole koskaan. Mehtälästä niitä olkia ei saa viedä, sillä ne on parhaita koko talossa. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”