Kirje 1912-5-1, Helsinki

R.K. Kiitos kirjeestäsi. Lähetän tämän mukana myös Iisakille lapun, koska se Roivainen on hänelle lorissut väärin Mehtälän ohran kylvöstä. Myös heinänsiemenen kylvöstä on tarpeen jutella. Se risunajo olisi saanut olla.En ymmärrä tänne teidän kasakan tarvetta tähän aikaan, enkä luule sinunkaan sitä ymmärtävän. En moiti sinua tästä vaan osoittaa Iisakin isannuuskirjeen puutetta. Pidä tämä tietonasi. Mehtälään on mentävä heti, kun kylvötyöt alkavat siis heti viikon alusta. Se on päätös, joka pitää sinun panna käytäntöön. Siellä on ihmisillä rehut ja eläimet ulkona, joten se ei sovi, ettei meidän talossa ole asukkaita katsomassa perään. Tätä asiaa ei saa mitkään mielijohteet viivyttää, vaan täytyy sinun sanoa päättäväisesti minun tahdokseni. En tätä kirjoittaissani vielä tiedä mitä ehdotuksestani arvelette. Iidan ja enon meno on selvillä. Enon täytyy sinne mennä. Kirjoitan emännälle ja painostan Mehtälään menoa, vaikka varon tarkasti hänestä puhumasta, vaikka soisinkin hänen menevän perään katsomaan. Kehotin hänen puhumaan sinne menoa aikanaan, niin käy paremmin, jos hänkin katsoo ajan sopivaksi. Odotin tänään kirjettäsi, josta olisin nähnyt, mitä olette tuumineet, vaan en saanut. Jos ette katso sopivaksi panna omia tyttöjä, niin koettakaa ottaa se Emma, jos se haluaa. Ehkä se Enon turvin menee. Toista ei sinne heti panna, kun viedään vain vähän eläimiä. Paras lie, ettei panna Ainia ainoaksi, sillä hän joutuu kiusaukseen omaistensa vuoksi. Myöhemmin, kun karjaa viedään, voi sen kyllä viedä. Särvintäkin voi aluksi viedä kotoa ja voihan sinne jonkun lypsävän panna. Paras olisi tehdä niiden varsinkin Emman kanssa kesän kauppa. Ei viitsisi enempää maksaa kun 75 markkaa ja yhdet kengät, ilman niitä voisi luvata 80 mk, jos ei vähemmällä saa. Wiikin voisi ottaa helluntaihin asti ilman sopimustakin, että näkee menestyykö se siellä. Kaski Willen mökilläkin on se yksi kiuruveteläinen mummu vaan sehän on meille tuntematon. Sellainenkin voisi mennä kesällä toverina, kun sinne kaksi pitää myöhemmin olla. Tiltasta Wiikin sisaresta ei ole missään tapauksessa.
Puhu nyt päättävästi asiasta Enon kanssa. Hän saa tukkia aitoja, hakata hakoja, mullata peltoja, auttaa emäntää, jonka sinne hankitte ja katsoa talon perään. Uskon hänen halullakin menevän, kun se on isännän virka. Sano hänelle myös, että pitää talon omasta kiinni kuten eläinten ruuasta. Wieköön 2 tai 3 varsaa sinne vaan Walppaan saisi jättää kotiin. Sitten sopisi Hilppakin oikein karsinaan, vaikkei se varso ennen kuin kesäkuun puoli välissä. Huilun varsominen on viikon kahden perästä, joten ei siitä liene kylvötöihin.
Jos Kivimäkiset vaatii Hilpan kylvötöihin, niin lie paras antaa se myötyriä. Ottaa sitten vaikka Iivarin kasakaksi, jos ei muuten selviinny. Kivimäen ei pysty ymmärtääkseni rukiin pellolle, kun on kynnettävä. Kenties on parempi, ettet puhu tästä Iivarin otosta, vaikka parempi on pitää kasakkaa kun kiskoa varsoilla. Tiedusta Kivimäkisiltä onko niillä heiniä. Niitä täytyy antaa, että loppuvat yhtä aikaa. Meidän tarvitsee tosin oriit pitempään. Niille täytyy vähän varata kassaan.
Onko joella pysyneet ladot paikoillaan. Kun kaura vain tulee aikonaan tehdyksi niin ohralla ei ole hätää, vaikka vainiolla jäisi tulooni asti tekemättä. Kunhan Korpihaalla saa tehdyksi. Olisi tietysti hyvä, jos Junnu joutaisi meille, vaan ei taida isäntä laskea, kun on se Heikkikin omilla teillään. Tietysti muutenkin tullaan toimeen, vaan voit tarpeesi sanoa isällesi. Sinulle se olisi hyvä ja ehkäpä hän sinun tähden antaakin, jos pyydät.
Olen jaaritellut näin pitkästi, kun näin selviää 20 p postimerkillä. Kenties se on sinullekin tukena isännyyttä hoitaessasi. Olen ajatellut sitä Tammikin myyntiä, jos se pitäisi antaa 130 markalla, jos et enempää saa. Syksyllä ei siitä saa sataakaan ja varastaahan se kesäänkin mennessä. Kysyit sijoista, että laitetaanko ne samoin kuin ennen. kyllä ne on niin laitettava. Sen voisi niin laittaa, etteivät mene kylälle, kun ulos laskee. Öiksi täytyisi ottaa karsinaankin, vaan päivisin voisi pitää aitauksessa. En nyt muista muuta miten huoltasi tasaisin.
Yhdestä kesällä suoritettavasta tehtävästä kieltäännyin, jottei huolesi lisääntyisi. Kirjoita nyt pyhänä minulle paljon ja hanki selvyys Mehtälän asumisesta. Hyvästi taas. Eipä se Wieno kirjoittanut isälle. Sano nupukoille terveisiä. Muistaakohan Kaino isää? Joko se kävelee?. Lämpöiset Kyöstiltäsi”