Kirje 1913-2-12, Nivala

R. Kaivattumme”Kiitos kirjeestäsi! Voimme hyvin vaikka vähän yskimmekin. Karia ajetaan. Antti ja Samppa ovat kololla. Ei Timo ole vielä tullut meille, kun hän kuului olevan sairaana. Savenasjostakin oli pitänyt olla joka päivä pois. Roivainen kuului menevän Sieviin hevosensa kanssa. Aksilan Pekka kävi kauppaamassa itseään kasakaksi, vaan sanoin ettemme tarvitse.
Kävin Rahkolinilta kyselemässä voin hintaa, vaan hän aikoi ensin soittaa Ouluun ja kysellä sieltä, joten ei voinut selvää sanoa ja nyt meillä on dritteli täynnä. Sen taas lähetämme Osmalle, jos Rahkoliini ei ota. Osma on ruvennut lähettämään heti kun saavat arvostelun ja voin arvopisteitä ja tällä viime drittelillä oli paremmat arvostelut, miten sitten maksanevat. Kaikki koelypsykirjat ovat tallessa. Olen pyytänyt Iidaa, että hän illoin olisi kanssani ja hän sanoisi niistä ja minä kirjoittaisin ylös. Ostin vihkoja, sillä en uskalla kirjoittaa noihin planketeihin, etten niitä sotkisi, vaikka niitä näkyy olevan, etten niitä sotkisi.
Meijeripuuhista en ole kuullut, vaan kun näen Niemelän Heikin, niin kysyn häneltä. Kruunun veron maksu on ensi maanantaina ja verokirjatkin saa vasta veronmaksupaikalta ja kyllä me maksamme heti.
Käskin Säpyskän heti sitä sidettä laittamaan emännän jalkaan, ja hän saa nyt yöt nukkua, vaan häneen on tullut niin ankara yskä, ettei se anna nukkua. Koetamme itse keittää lääkettä, joten älä huolehdi siitä meidän yskästämme, kyllä se pian ohi menee. Tänä aamuna sain Iljalta kirjeen. Kyllä hän ihmettelee, että on voitu semmoista puhua, joka ei ole totta. Ervastilla on pikku tyttö ja Myllykankaalla kanssa siis siellä kymmenes. Meijeripuuha ei ota noustakseen oikein, 1200 lehmää kuului olevan. Järven takustaiset kuuluvat perustavan oman yhtiönsä. Heilalaan asetetaan separaattori, siis käsihomma, vaan Niemelän Heikki oli niin vaivassa, kun ei ole saanut Peltovuomaata tänne puhumaan meijerin tarpeellisuudesta. Tuumasi, että kyllä valistusta tarvittaisiin. Kaikki ovat niin piintyneet vanhaan meijeriin kiinni, ettei vääntämälläkään irtaannu. Ypyään sanoi koettavansa mennä ja mylly-yhtiö kuului kanssa olevan jarru.
Pumppu antaa vielä vettä, sillä eno saneensa sen puristamaan, vaan sanoi, että nyt kun se irtaantuu niin ei se enää täytä tehtäväänsä.
En yhtään pane vastaa sinnen tulostani, jos et sinä pääse kotiin, sillä emäntäkin on paljon virkeämpi, kun saa yöt nukkua ja ne muutamat päivät menee siinä samaa tahtia, kun isommat hommat järjestää. Nyt kun lapset ovat terveitä ja nukkuvat kuin porsaat, joten Aliisi niiden kanssa tulisi toimeen aivan hyvin. Vaan siitä ilosta nauttisimme vain me kaksi ja kun sinä pääsisit kotiin niin olisi toisin.
Nyt on perjantaiaamu. Miehet ovat syömässä. Kävin puhumassa heidän hommistaan, jäitä ajetaan tänään. Poliisi kuului aikoneen luottaa karin siihen koskeen tänä päivänä. Käskin miesten mennä luomaan sen hyvään läjään, ettei se ole kenenkään tiellä, vaan ottaahan se silmään, kun siitä kulkee. Timo tuli juuri. Käävin panemassa hänelle ruokaa. Wielä on pimeä ja miehet tulivat lapiot olalla. Tietysti he kävivät täyttämässä pyyntöni ja loivat kariläjän niin soukalle kuin mahdollista. Kyllä tämän lopetan. Lapsetkin ovat hereillä ja laulavat pimeässä. On se sentään pitkä aika 5 viikkoa vielä, sillä paljon enempi pitää huolehtia, kun olet pois. Pumppu tulee aina hyväksi, kun eno siellä korjaa, joten sekään ei isosti vaivaa. Tallukka antoi meille oikein suuren sonnin. Minä en muista koskaan niin suurta syntyneen ja sillä on oikein pitkät nisätkin. Luulin sitä ensin lehmäksi. Se Heimarin vasikka tuli sairaaksi. Kärenlampi tulee, joten lopetan –
Olin meijerissä, kun Wieno ja Kerttu toivat pakettia, voi sitä riemua ja iloa, vaan Weikko, Kalervo ja Kaino nukkuivat, joten piti lukeminen jättää aamuun. Ja minulle kirje, josta kiitos ja lahjoista myöskin. Kirjeesi sainkin luetuksi. Kaikki lapset nukkuvat, joten on niin rauhasta ja tekee kaipion ja ikävän suuremmaksi. On minusta niin lysti, kun sinä saat levähtää ja vahvistua ruumiillisesti niin henkinen työ sujuu paremmin. Kysyit josko väen kanssa on ollut mitään. Ei mitään, ainoastaan yhden kerran olen Feeliksiä mennyt kartanolle torumaan Apun repimisestä. Hän sanoi, ettei ole suuresti revitty. Minä sanoin, että minä näin ja se tapa pitää heittää kokonaan pois. Sen enempää ei puhuttu, vaan Feeliks ajaa siivosti kartanoon ja aina kun olen kotona, olen katsomassa, kun miehet ajavat kartanoon, sillä onhan se niin mukava näköistä, kun 7 hevosta tulee ja vanha Ukkokin on niin iloinen, että hyppelee ja korskuu, kun pääsee aisoista. Kaikki käy kuten sinunkin läsnä olessasi näin äkkiä katsottuna, vaan eiköhän vikoja löytyisi kumminkin.
Aina kello 6 ovat miehet syömässä vaan lähtö on hitaampaa. Toisinaan menen toiselle puolen ja puhun Iisakille, niin kyllä lähtö tulee. Nyt menen nukkumaan kello on 11. Toivotan isälle ensin lämpöisen hyvän yön ja sitten menen Kalervon viereen nukkumaan. Kaino on nukkumassa vaunuissa. Suljen isän pieneen iltasiunaukseen.”