Kirje 1913-2-14, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi! Wastaan muutamalla sanalla, vaikkei olekaan paljon aikaa. Ajattelen kumminkin, ettei teille pyhä pyhältä tunnu ellette kuule jotain isästäkin. Kirjoita vain ne koelypsyt niihin kaavakkeisiin, sillä onhan se helpompi ja käytännöllisempi. Luhtaselalle kirjoitan täältä. Etkö ole Sutelalta saanut rahoja heinänsiemenistä? En minäkään vielä ole Punttalalle saanut.Wai jo se ukko särki sen pumpun mutterin, vaikka minä kirjeessä niin varotin, ettei sitä saa kiilata kovin. Ostin täältä uuden ja lähetän sen sinne vaan en vielä tiedä voinko sen postipakettina panna vai pitääkö rautatiepakettina laittaa. En muistanut apteekkarin mukana sitä laittaa. Otin kapsäkkiin mitan siitä mutterista, vaan en tiedä ottiko lapset pois, kun en sitä löydä.. Näin ollen en varmaa tiedä sopiiko se. Kaikessa tapauksessa pitää varovaisesti sen kanssa menetellä.
Menepä sinä käymään nimismiehen luona sen Iisakin ja poliisin rettelön takia. Käskin Iisakin viedä siihen meijerin ringin pielukseen tien puolelle, jotta siitä on hyvä aina panna, kun tulee rapakkoa. Se ei haittaa siinä Korvaa eikä muita. Voit neuvotella nimismiehen kanssa niin poliisin komentelu raukeaa. Selitä, missä tarkoituksessa sen siihen panetin. Älä puhu tästä Iisakille, vaan käy niin kuin omasta puolestasi puhumassa. Warma olisi, että niin asia muodostuisi, jos olisin siellä, eikä sinullekaan voi nimismies toisin menetellä. Käväse heti pyhänä. Jos ei se ole siinä ja haittaa kulkua, niin on se siirrettävä. Aivan lähellä meijerin rinkiä ei sen pitäisi olla tiellä. Minä en viitsisi tällaisessa asiassa yllyttää Iisakkia enkä poliisia ja sen tähden luulen sopivimmaksi ratkaisuksi, kun virkaatekevänä isäntänä menet ja puhut nimismiehen kanssa. Jos nimismies ei ole kotona, niin anna olla semmoisenaan. Iisakille voit toistaiseksi sanoa, etten kirjoittanut vielä tästä.
Käske miesten siellä Niemelän savikololla vetää niiden jäiden päälle ja ympärillekin muraa, jos ne antaa. Huomenna saanen sinulta uuden kirjeen, kun passinne avaatte, jonka lähetin. Jos sinulla on rahanpuute, niin kyllä minä jo vähän voin lähettää. En ehdi enempää Lämpöinen tervehdys Kyöstiltäsi”. Sain postipakettina sen mutterin samaan postiin. Knuutin Heikin hätätilanteessa voisi hakea sen pumpun luo, vaikka luulisi sen voivan muidenkin korjata.”