Kirje 1913-2-16, Nivala

Ikävöitymme! Kiitos kirjeestäsi! Nimismies ei ole kotona. Hän on Eurassa sairaana. Kari on siinä paikoillaan. Ei tietenkään siihen enää kajota, koska ei ole kuulunut mitään. Se pumpun mutteri ei oikein sopinut. Ne jengat näyttivät olevan liian matalat ja täytyykö nyt tuoda myllyllekin. Voi miten sekin särkyi. Tätä lähettämääsi mutteria kävi Iisakki yrittämässä myllyn pumppuun, vaan ei ollut passannut.Woin sain osuuskauppaan 2:70 mk/kg. Rahkoliini möi sen Ouluun keskusosuuskunnalle ja sanoi nyt koettavansa saada kaupat sinne pitemmäksi ajaksi. Nyt tällä viikolla hän saa vissiin tiedon siitä. Ei minulla ensinkään ole rahan puutetta, sillä aion panna pankkiin 250 mk ja kassaan vielä jääpi 235 mk, kun kruunun vero vielä on maksamatta, enkä tiedä kuinka paljon sitä menee, niin en uskalla panna pankkiin enempi, vaikka niin mieleni tekee, sillä en viitsisi pitää paljoa takanani. On niin hyvä silloin supistaa palkollistenkin menoja.
Iisakki kysyi, mistä käytetään eläimille jauhoja. Eikös ole kauheaa jauhojen menoa. Sika pantiin sinne karsinaan, johon määräsit. Mikko Hietalan sika tuotiin tänne. Hän sanoi sinun luvanneen. Kontion K. setä kävi täällä lauantaina. Hän kävi lääkärissä, sillä hän sanoi tulevansa kauheaan tuskaan, jos vähänkin syö. On kumma, kun minusta tuntuu, että hän oli vähän juovuksissa.
Kuule, kun minulla on niin ikävä, että vesipisara tipahti, vanha ihminen ja ikävöi, lapset ympärillä vaan paras on poissa. Nyt on Weikon syntymäpäivä. Silloinkin olit siellä. Voi miten paljon toisin nyt on. Menen nyt nukkumaan. Sain ne mutterit sinulle tulemaan. Postineiti otti ne lähettääkseen. Hänen isänsä on kuollut ja huomenaamuna hän menee koriinsa hautauksen ajaksi
Aamulla 17 pv. On niin kaunis kuutamo. Olen kamarissasi. Paisti kiehuu. Lapset nukkuvat, emäntä kässehtii. Hänen jalkansa ovat niin hyvät. Öisin saa hän nukkua ja päiväsaikaan ei ole sitä tuskaa, mikä ennen oli. En usko Wienon käsikivun tulleen muusta kuin vaivautumisesta, sillä kun aina se raskas laukku on niin heikoissa käsissä. Aamuisin ovat kipeämmät, mutta iltapäivisin ei tunnu kipua. Sydämellisesti tervehtien kaipaava eukkosi”