Kirje 1913-2-4, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. Kyllä itsestänikin tuntuu, että olisin ollut kuukauden pois. Tuntuu sangen ikävältä nyt ryhtyä työhön, kun luulimme asiain johtavan siihen, että pääsemme täältä piankin pois. Äänestykset vei kumminkin puhemiesvaalissa siihen, ettei entistä puhemiestä valittu, vaan sosial. Tokoi, joka alistui Seynìn tahtoon. Erikoista en töiden suhteen muista. Pane ylös nyt heti kuinka paljon Esa Hakula ja Wille Nevala on ottanut niitä juurakoita. Wille Nevala on maksava 10 mk entisistä. Pane se myös ylös sinne päiväkirjaan ja pienten saatavien joukkoon. Sanon tämän sen vuoksi, kun Iisakki vielä muistaa asian. En muista, että olisit saalien maksuun ottanut minulta rahoja. Muistaakseni jotain puhuit maitorahoja tarvitsevasi, vaan en yhtään tiedä oletko niitä maksanut. Luhtaselan käytös oli merkillinen. Kirjoitapa onko Heikki saanut asiaa oikealle tolalle.Wai olet huonosti voipa. Ehkäpä siitä pian paranet, kun muutama päivä kuluu. Kenties tuo pikku romiska on parempi kestää kuin olotilasi jatkuva muuttuminen. Kirjoita usein, sillä on täällä ikävä. Tuntuu niin hyvältä vaikket paljoakaan kerkeäisi saamaan. Mitä Heikki tuumasi matkastaan. Jos saat rahoja veli Jaakolta, niin pane pankkiin. Pidä kumminkin aina riittävästi juoksevia menoja varten. Kruununverojen maksu lienee pian, joten varaa sitä varten takasi.. Henkipano lie myös pian. Anna Eemelille ylös väki. Sano lapsukaisille terveisiä, että koetan heidän toivomuksiaan muistaa. Woi mitä parhaiten ja muistakaa ilossa ja surussa minuakin. Lämpöinen tervehdys Kyöstiltäsi”
R.K.
”Odotin jännityksellä sinulta kirjettä. Näin viime yönä unta, jotta Kalervo oli tullut äkkiä niin kipeäksi, että täytyi lääkäri hakea. Todellisuudessa ei asia niin liene.
Mitään erikoisempaa en nyt muista. Timolta ja Heikiltä loppunee pian savenajo samoin Aksilan miehiltä. Kenenkään tili ei mene tietysti kuitiksi. Aksilan Antti ja Roivainen saa 10 p kuormasta, Pekka ja Timo 5 p. Pidä tästä kiinni. Aksilan Antti ei saa velkaantua savenajon aikana. Sen vanha velka oli lähes 40 mk ja savenajoa vastaan olin antanut 25 mk, kuten kirjoista näet. Jätä vähän tuohon vanhan velkaan vaan älä yritä saada sitä kuitiksi ja käske pääsiäisen aikana käydä. Toisille täytynee antaa, vaikka Timo ja Pekka ei sietäisi paljon. Jos ei sillä Timolla ole työtä, niin ota juurakoita särkemään toistaiseksi ja kirjoita sitten minulle. Jos kysyvät olenko kirjoittanut jatkuvasta savenajosta, niin sano minun sanoneen, ettei se vastaa tarkoitustaan. Itse saavat miettiä miksi ei. Heikille olen Iisakin luvannut antaa heiniä, vaan pane aina ylös, jos se ottaa. Kysäsepä Kivimäen Heikiltä, eikö se ole sopinut metsäkauppaan. Selvesonin kanssa voisi se saada kaupan, vaan Aurasen kanssa ei nyt tule mitään.
Niitä ”Osmalta” tulevia vekseleitä et sinä taida saada rahaksi, kun ei ole minun allekirjoitusta. Jos tulet rahasta toimeen niin anna niiden olla, mutta jos tulee puute, niin täytynee lähettää tänne tai jos minä kirjoitan täältä Osmalle, että lähettävät sinun nimiin rahat. Jos tilit yhä huononevat niin koeta käydä Rahkolinilta kysymässä paljonko sen nyt antaisi 8-10 penniä kilolta halvempaan saat kotiin myydä. Käypä tiedustelemassa ennen kuin lähetät.
Pistä nyt joku sana minulle, vaikka oletkin niin kovin ahtaalla siellä töissäsi. Ryhmävalokuva tuossa pöydälläni on niin mukava muistuttaja, etten jätä milloinkaan kotia. Joko olet romuskastasi parantunut. Ostin emännälle siteen jalkaan, vaan en tiedä saanko tänään postiin. Sen pitäisi vastata sitä kumisukkaa. En muistanut ottaa niitä vaihdettavaksi. Terveisiä kaikille Kyöstiltäsi”