Kirje 1913-2-9, Helsinki

R.K! ”Kiitos kirjeestäsi. Jopa se Luhtasela oli kokonaan raukka. Käske Heikin puhua Luhtaselan Jussille, niin ehkä hän veljeänsä häpäsee, jotta se hankkisi ne siemenet tai jauhot takaisin. Luhtaselan omia siemeniä en huoli, sillä ne ovat olleet tähän asti kykäässä Jyrkän luona. Wai jo pumppu taas juonittelee. En muistanut Iisakille neuvoa sen laittamista. Enolle kyllä neuvoin, joten he voivat sitä laittaa, jos aivan avuttomaksi tulee. Se mutteri on vähän liian pieni, joten sitä ei käy kiilaaminen. Hätätilassa voisi Knuutin Heikin hakea. Muualta ei tarvitse vikaa hakea, sillä pumpun tiivistys kuluu. Kenties pumpulilanka olisi kestävämpää. Minä tuon sen uuden muhvin, kunhan eivät säre sitä pumppua. Vai luulet yhden sian porsivan. Kyllähän se on valitettavan kylmä se sikala porsivalle. Kun arvaisitte sen viedä vähän ennen sinne navettaan isoon karsinaan. Eiköhän ne vasikat voisi pariksi viikoksi asettaa niihin toisiin karsinoihin. Hätätilassa voisi jonkun vasikan viedä lammasnavettaankin. On tosin peljättävä, että emo tonkii pohjattoman karsinan, vaan jos sen vähän ennen porsimista arvaisi viedä sinne ja tyhjentää entisestä lannasta ja sitten panna hyvästi hakatuita olkia, niin voisi se mennä tarpeellisen ajan. Astuttakaa nyt ne toiset heti ja tämäkin porsiva niin pian kuin voi. Minä en voi yhtään tietää sen porsimisaikaa. Siellä päiväkirjan lapussa on ylhäällä porsaan pyytäjät, jos niitä saatte. Karsinan alaosaan täytyy laittaa laudat, ettei porsaat pääse lattialle.Siihen emännän jalkaan laittaisin siteen. Sen tarkoitus on kapaloida koko sääri. Ei saa sitä katkaista vaan sitoa sillä toisen siteen päälle. Kummisukan vaihdan sitten, kun käyn kotona ja siihen ei ole enää kuin 5-6 viikkoa. Sitä aikaa laskiessa kuluu kai toivossa aika.
Kävikö kiven ajo niin kuin minun kotona ollessa, jotta kävivät 43 kertaa päivässä. Karinajoa, jota ei kestä kuin korkeintaan viikko, tarvitaan Antti kololla, vaan muussa ajossa pitää Ukon olla tiuhtiamena. Käske Iisakin iltapäivällä, kun on joka hevosella perillinen, pitää Walpastakin karilla, vaan kuormalla ei saa rasittaa. Jos kaksi kolomiestä tarvitaan, niin Samppa tai Felix toiseksi. Missään tapauksessa ei kahta kasakkaa kololle. Jos Timo on täytynyt ottaa, niin särkeköön juurakoita.
Otapa Iidalta talteen viime vuotiset koelypsykirjat ja laita uudet muistiinpanovihot. Samoin myös jos ne Nannin kesälliset muistiinpanot on tallella. En muistanut niitä pelastaa, vaikka tarkoitus oli. Panen tähän Kertulle kortin mukaan. Menen vuoroonsa nuorimmasta vanhimpaan.
Henkipano näyttää olevan siellä perjantaina. Anna Eemelille luettelo väestä ja pyydä edustamaan taloamme. Kunnan veron maksua en tiedä vaan kyllä Eemeli tietää. Jos sinulla ei ole nyt siihen maksua niin kuukauden kuluttua on toisen kerran. Henkikirjuri Lindström ei ole minulle kirjoittanut mitään huoneiston vuokrasta. Sanon tämän sen vuoksi, että Heikki tietää luvata käräjähuoneiksi ne huoneet.
Oletko kuullut miten meijerihomma edistyy? Kyselen vaikka tiedän sinulla olevan niin paljon puuhaa, että on vaikea talousasioistakin tehdä selkoa. Niiden emännän jalkain vuoksi täytyy käydä lääkärissä, jos ei se kärsi sitä salvaa pitää. Käy sinä puhumassa, jos ei se itse mene ja laita lääkettä. Se käski aina pyyhkiä sitä resuun ja painaa haavan päälle. Sanoi kiihottuvan, jos haavaan suoraan panee salvaa. Koeta myös tuumia, jos se antaisi hieroa niitä käsiään. Tutkintolautakunnan kokouksen vuoksi taitaa minun pitää kirjoittaa Eemelille. Hyvästi nyt taas. Olen näissä mietteissä viettänyt pyhäni. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”